Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php\mysql] Zmienne jako nazwy kolumn
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jastu
Opiszę jak powinien działać skrypt : Po rejestracji użytkownika dodaje sie do tabeli kolumna (mała ilość użytkowników , spokojnie..) , po wyrejestrowaniu kolumna się usuwa ..i nazwa kolumny to nazwa użytkownika.Jeśli jest ktoś zainteresowany skąd takie rozwiązanie chętnie wytłumacze ale bedzie to długa rozmowa...choć był bym wdzięczny gdyby ktoś podyskutował ze mną na ten temat - projekt jest ogromny a ja utknąłem i opisane wyżej działanie jest rozwiązaniem , proszę o pomoc .

Pozdrawiam , Jarek
pirat
http://www.w3schools.com/sql/sql_alter.asp
jastu
SQL i php to nie jest problem tylko chcę wiedzieć czy :
1.Mam formularz rejestracji i ppobieram z formularza nazwę usera i tworzę kolumnę w skrócie tak
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $user=$_GET['user'];
  5.  
  6.  
  7. ?>

i wykonuje dwa polecenia sql , jedno wprowadzające dane usera z fromularza do tabeli "użytkownicy" i drugie dodające w tabeli "zgloszenia" kolumnę o nazwie $user .
  1. ALTER TABLE zgloszenia ADD COLUMN '$user' varchar(30) ;

Rozumiem że jest to wykonalne .....ale jeśli tak to potrzebuje jeszcze jedno polecenie wykonujące coś takiego .

$USER - to dowolny wyraz którego nie ustalę i jednocześnie nazwa kolumny , i teraz chcę aby wprowadziło mi polecenie sqlowe tą samą daną do utworzonych nienanych mi kolumn (chyba jest to możliwe jeśli wcześniej wykonam polecenie wyświetlające mi nazwy kolumn w tabeli i wynik dodam do polecenia wprowadzenia danych) . Pozdrawiam
pirat
Cytat(jastu @ 2006-05-11 22:34:58)
$USER - to dowolny wyraz którego nie ustalę i jednocześnie nazwa kolumny  , i teraz chcę aby wprowadziło mi polecenie sqlowe tą samą daną do utworzonych  nienanych mi kolumn  (chyba jest to możliwe jeśli wcześniej wykonam polecenie wyświetlające mi nazwy kolumn w tabeli i wynik dodam do polecenia wprowadzenia danych) . Pozdrawiam

Jednym słowem chodzi o to, że w pozostałej części skryptu posiadasz zapytania o innym przeznaczeniu - odnoszące się do ów czarodziejskiej tabeli i chcesz aby działały. (bo zmienna ilość kolumn i zarazem zmienność nazw jest kłopotem).

Jeśli dobrze rozumiem, to w takim razie wspominałeś coś o drugiej tabeli pomocniczej. W niej przechowywujesz nazwy użytkowników czyli tj. nazwy kolumn. Na podstawie tej tabeli przecież śmiało można wyciągnąć szkielet tej drugiej i sklecić jakiś kod, który dynamicznie obsługuje zapytania...

Jeśli źle rozumiem, to niejasne dla mnie jest "$USER - to dowolny wyraz którego nie ustalę i jednocześnie nazwa kolumny"... W takim wypadku jeśli czegoś nie można ustalić... trzeba to czymś zastąpić, ewentualnie w dalszym procesie podmienić...

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.