Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wyświetlenie wartości z bazy danych(spacje)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jastu
Jeśli pobieram dane i wklejam je np. do komórki tabeli to jest ok . przykład :
  1. <?php
  2.  
  3. $r=mysql_query("select * from zgloszenia where id_zgl='$id_zgl';");
  4.  
  5. for($i=0;$i<mysql_num_rows($r);$i++)
  6. {
  7. echo ("<table class='back' width='780'>");
  8. echo ("<tr ><td width='15'><u>Temat :</u></td>");
  9. echo ("<td width='760'> ".nl2br(@$f[nazwa_kolumny])."</td></tr>");
  10. echo ("</table>");
  11. }
  12.  
  13. ?>

Jeśli dodałem przy dodawaniu do bazy znak spacji lub enter jest ok , do komórki tabeli wpisuje się cała zawartość komórki z bazy z uwzględnieniem spacji i entera .Jeśli spacji jest więcej niż jedna to zostaje wyświetlona i tak jedna spacja - natomiast przy wstawianiu do elementu input pobrany text zosatje ucięty po pierwszej spacji . Czy jedynym rozwiązaniem jest użycie funkcji
str_replace(" ", "_",$parametr).

Pozdrawiam
Foxx
To pokaż jeszcze kod wstawiania do INPUT
jastu
wstawiam prawidłowo - widze w wierszu poleceń - znalałem dwa sposoby wyświetlania danych - jeden uznaje większą ilość spacji a pomija nowe linie(enterki) a ten drugi odwrotnie - przenosi pobrany text do nowej lini a pomija większą ilość spacji . Był by ok ale nie zrobie wtedy akapitu (spacjami) - może jakiś przykład z autopsji ,hej!
siemakuba
1. dane w bazie zapisuj tak jak leca z formularza - tu nie zamieniaj nic bo bedziesz potem musial znow "odmieniac" przy pakowaniu ich z powrotem do formularza (edycja)
2. przed wyswietleniem na stronie zamieniaj:
a) znaki nowej linii na <BR> - nl2br" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
b) wszystkie podwojne (i wiecej) spacje na twarde spacje - preg_replace" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, str_replace" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
3. wcięć akapitu postaraj się nie robić za pomocą spacji - od tego jest text-indent w css.

pozdr.
jastu
Obawiam się zbierać danych z formularza bez filtrowania - nie chce powklejanego kodu php czy html. Ale zaraz będę testować - mam pomysł , może sie uda winksmiley.jpg
siemakuba
Cytat
Obawiam się zbierać danych z formularza bez filtrowania

nie chodzi mi o całkowity brak filtrowania. Problem masz ze spacjami i nowymi liniami - nie filtruj tego. Sprawdzaj, "slaszuj" - jak najbardziej.

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.