Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: internacjonalizacja bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
MalyKazio
Wiem, wiem, temat był już przerabiany. Przejrzałem jednak wyniki wyszkiwania i nie znalazłem odpowiedzi, która rozwiałaby wszystkie moje wątpliwości.
Uzywam bazy danych zakodowanej w Latin2 (ISO). Chciałbym umożliwić także zaganicznym gościom możliwość dodawania wpisów. Chodzi mi głównie o osoby z krajów europejskich (Niemcy, Francja, Litwa). Wiadomo... pojawić się może problem ze znakami narodowymi. W związku z tym czy jest jakieś rozwiązanie, które umożliwiałoby jakieś bezproblemowe wprowadzenie tego?Czy Latin2 ma jakieś obce krzaczki, które mógłby wyświetlić? Przekodowanie bazy danych raczej nie wchodzi w grę bo na stronie jest ustawione ISO i nie za bardzo mogę to zmienić.
TomASS
Zobacz na tablicę kodów. Jeśli wystarczą Ci te znaki (litery) to nie ma problemu - wszystko powinno ładnie śmigać.
MalyKazio
Widzę, że część znaków się pokrywa ale już zdołałem ustalić, że wszystkich nie ma. Czy jedynym wyjściem jest konwersja bazy danych? I czy znak wpisany do formularza w innym kodowaniu, np. UTF bedzie potem poprawnie wyswietlany na stronie w kodowaniu UTF (to ze na stronie w ISO bedzie sie krzaczyl to niemal pewne)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.