Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Zapytanie - usuwanie rekordów sprzed 20 min
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
McAron
Witam,
mam zapytanie:

1. $query = " DELETE FROM tusers_logged WHERE 'DATE_ADD(last_seen, INTERVAL 20 MINUTES)'<'NOW()';";

i niestety nie działa. Może któs wie jakie zadziała?
Pozdrawiam
nospor
a po co ci te ciapki '? Funkcji nie bierze sie w apostrofy.
A na przyszlosc jak podajesz zapytanie to podawaj nam zapytanie a nie kod php. Juz na tyle mozna by sie wysilic by wydobyc z php zapytanie.

ps: witamy na forum smile.gif
McAron
...niestety bez "ciapków" również nie działa sad.gif

1. DELETE FROM tusers_logged WHERE DATE_ADD(last_seen, INTERVAL 20 MINUTES)<NOW();
nospor
no i teraz zagladamy do manuala:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dat...-functions.html
i co widzimy?
nie MINUTES a MINUTE
McAron
Ależ ze mnie pie*oła - w nie tę kolumnę w manualu patrzyłem blink.gif
Dzięki wielkie za pomoc.
kajo
Witam. Mam pytanie : jakiego kodu użyć , żeby usuwać rekordy, które zostały dodane na przykład 7 dni temu ? Szukałem przez waszą wyszukiwarke, ale znalazłem tylko ten temat ... nie chciałem głowy zawracać, ale obawiam się, że jestem zmuszony pytać - więc pytam i mam nadzieje że mi pomożecie smile.gif
Cysiaczek
Jełśi masz pola w rekordzie, które określają datę dodania, to możesz. Nie przypominam sobie, żeby dało się jakoś inaczej.

Pozdrawiam
kajo
oczywiście że mam. jest data w formacie date=(d-m-Y)

Dla jasności napiszę, że do każdego rekordu w tabeli jest na końcu pole w którym jest zapisana jedyna wartość w postaci daty : $data= date("d-m-Y"); czyli w dniu dzisiejszym generuje datę 23-07-2006. Czy na podstawie takiego pola z tak zapisaną datą można usuwać rekordy z częstotliwością kilkudniową ? Na przykład co 7 dni rekordy będą się same kasować ?

Jeszcze raz dziękuję

Kurcze nie ma chętnych do pomocy ... no dalej ! wierze w was ; p napewno poradzicie sobie z tak niebywale trudnym zadaniem ; )
xx88zg
Witam, mam taki sam kłopot jak kolega?

Może ktoś podsunie jakiś pomysł?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.