Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błachostka... ale nie u mnie.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
s_w_ir
Witam. Mam problem ze stworzeniem tabeli. Próbowałem kilkanaście razy zmieniać kod.
Połączyłem się z bazą danych mysql wybrałem opowiednią bazę i chciałem utworzyć tabele przy pomocy polecenia:
mysql_query(CREATE TABLE cos (atrybuty). I nic. Prosze o pomoc
Jabol
błędy? jakie masz objawy, co masz w atrybuty, skąd wiesz, że się poprawnie połączyłeś? jaki masz kod i czemu myślisz, że jesteśmy wróżkami?

//tysięczny post!!!, hehe
s_w_ir
Wiem bo przepisałem wszystko z książki "php to proste". Gdy przeglądam plik z bazą danych którą stworzyłem on jest pusty tak samo jest w WinMySQLadmin tzn. Jest baza ale jest ona pusta. Próbowałem już dwa miesiące temu to rozwiązać, ale sie nie udało i sie zraziłem do mysql. Mam nadzieje że to tylko maly problem z moją konfiguracją czarodzieju.
orson
witam ...

kto powiedzial ze w ksiazce bylo dobrze questionmark.gif biggrin.gif:D:D ... wklej przyklad i ktos ci pomoze ... a tak nie masz co liczyc na pomoc ...

ps. polecam http://www.phpmyadmin.net

cya
s_w_ir
[php:1:86f39490cb]<?php
if(!mysql_select_db(sklep)){
mysql_query("CREATE DATABASE sklep");
$tabela ="adminid (CHAR(20) BINARY NOT NULL,";
$tabela .="password (CHAR(20) BINARY NOT NULL,";
$tabela .="adminname (CHAR(50) NOT NULL,";
$tabela .="adminemail (CHAR(50) NOT NULL,";
$tabela .="data_rejestracji DATE NOT NULL,";
$tabela .="PRIMARY KEY(adminid),";
$tabela .="UNIQUE adminid";
mysql_select_db(sklep);
mysql_query("CREATE TABLE admin ($tabela)");
}
$rekord = "INSERT INTO admin VALUES('$adminid', password('$password'), '$adminname', '$adminemail', curdate())";
mysql_select_db(sklep);
mysql_query($rekord);

?>[/php:1:86f39490cb]
No w tej książcze to było kilka błędów rzeczowych więc nikt nie powiedział że będzie git. Ale wiecie podejrzewam że to może być coś z moją konfiguracją php lub mysql, ale do tej pory wszystko działało.
Jabol
hmmm...a po ci te wszystkie ( po nazwach kolumn?
s_w_ir
Nie wiem z kąd się wzieły te nawiasy. Usunąłem je i nadal nic to jest bardzo dziwne. Czy możliwe jest że musze nadać sobie prawo do tworzenia tabel przez wiersz poleceń Mysql-a?
zalew
Cytat
Czy możliwe jest że musze nadać sobie prawo do tworzenia tabel przez wiersz poleceń Mysql-a?

nawet bardzo ..
s_w_ir
[php:1:71e6af4349]<?php

mysql> GRANT
-> ALL
-> PRIVILEGES ON *.* TO admin@localhost IDENTIFIED BY 'haslo';
Query OK, 0 rows affected (0.22 sec)

?>[/php:1:71e6af4349]
Napisałem coś takiego i nic nadal nie moge stworzyc tabel tu jest cos zchrzanionego(u mnie) podejrzewam że nie rozwiążemy tego problemu.
s_w_ir
Spróbuje ściągnąć mysql 4.1 i może pomoże a jak nie to biore phpmyAdmin, a jak to nie pomoże...
s_w_ir
Spróbowałem funkcji z tej książki wyświetlającej błędy mysql. i Wyświetlił mi coś takiego gdy chciałełm utworzyć tabele
Kod
1064: You have an error in your SQL syntax near ')' at line 1

I teraz moje pytanie o co chodzi. Pozostały kod który pisałem we wcześniejszych postach nadal jest taki sam oprócz tego że usunąłem te nawiasy.
adwol
[sql:1:50ac935e3c]$tabela .="UNIQUE adminid";[/sql:1:50ac935e3c]
Musisz dac nazwę kolumny w nawiasach. Zresztą jak zadefiniowałeś ją jako PRIMARY kEY to UNIQUE jest nadmiarowe.
Cytat
Spróbowałem funkcji z tej książki wyświetlającej błędy mysql. i Wyświetlił mi coś takiego gdy chciałełm utworzyć tabele
Kod
1064: You have an error in your SQL syntax near ')' at line 1

I teraz moje pytanie o co chodzi. Pozostały kod który pisałem we wcześniejszych postach nadal jest taki sam oprócz tego że usunąłem te nawiasy.

Syntax error to błąd składniowy, czyli po prostu interpreter sqla nie zrozumiał co do niego powiedziałeś. winksmiley.jpg Zazwyczaj jeśli na pierwszy rzut oka zapytanie wydaje się być dobre, oznacza to brak przecinka, nawiasu czy też ich nadmiar.
s_w_ir
Wreszcie udało się. Dzięki stary czekałem na ten moment o 2 miesięcy. Przecież to było banalne, no nie ? Ale jeszcze tu wróce z kolejnymi problemami;). Jeszcze raz dzięks.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.