Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kara śmierci
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
spenalzo
Oddaj głos.

Ja jestem za, a nawet przeciw.

Za - bo na pewno byłoby to najlepsza (i najtańsza) metoda pozbycia się chwastów (bo np. mordercy* to nie ludzie), na którch szkoda każdego grosza, tym bardziej, że stawka żywieniowa więźnia jest większa niż pacjenta w szpitalu.
* - mam na myśli tylkp tych, którzy umyślnie zabili.

Przeciw - nie w Polsce, ponieważ wszędzie szerzy się łapówkarstwo i bezmyślność, więc nie trudno domyśleć się jak by to sie skończyło. A ożywić człowieka nie można.

Czyli niestety, jestem na NIE.

Ale przydałoby się. Byle wyroki były sprawiedliwe.
A obecnie wydawane wyroki (nie te najwyższe).....? Nawet nie warto na policję iść... - "mała szkodliwość społeczna czynu".
Najpierw naprawmy polską policję, potem sądy i dopiero pomyślmy o karze śmierci.
FiDO
W sumie nie moge sie nie zgodzic, ogolnie jestem na tak, ale na troche innych warunkach niz w USA (tam ponoc mozna w sprawie poszlakowej wymierzyc taka kare), no i tak jak mowisz na polskie warunki to ciezki orzech.
Ale jest cos chyba lepszego, roboty spoleczne zamiast wylegiwania sie na pryczy i ogladania telewizji. Oni tam maja lepiej niz niejedna rodzina w swoim domu!! I to za nasze pieniadze oczywiscie...
Skoro juz siedza, to mogliby chociaz robic cos pozytecznego.
Najlepiej jakies kopanie rowow z miasta do miasta, co by im zbyt latwo nie bylo winksmiley.jpg
A pozatym kary za morderstwo sa u nas zdecydowanie za niskie.
Podobnie za drobne przestepstwa (zlodzieje itp.), przez to potencjalni przestepcy sie nie boja, bo wiedza ze najwyzej pare miesiecy posiedza, wyjda i beda ustawieni (jak dobrze przedtem kase ulokuja), a tak jakby mial taki przed soba wizje conajmniej kilku lat za zlodziejstwo/napady i kilkudziesieciu za powazniejsze wystepki to moze byc sie kilka razy wiecej zastanowil nad tym czy chce to zrobic.
spenalzo
Roboty publiczne - pomysł dobry, ale już wyobrażam sobie wielkie oburzenie, że więźniowie pracują na wolności.
Jedyny przypadek wykonywania robót przez więźniów o jakim słyszałem w tym roku, to posprzątanie paru zaśmieconych miejsc w Poznaniu.

Co do USA, to się nie będę wypowiadał......

Co do kar: kara nie odstraszy przestępcy. Co z tego, że może dostać np. 10 lat za coś tam, jak mu tego nie udowonią, czy dostanie w zawieszeniu? I bardziej skuteczność polskich sądów powoduje przestępczość niż niewysokie kary.
FiDO
Cytat
Roboty publiczne - pomysł dobry, ale już wyobrażam sobie wielkie oburzenie, że więźniowie pracują na wolności.

No musieliby pracowac wzglednie malymi grupkami i odpowiednio pilnowani. W ostatecznosci, przy co wiekszych wiezieniach, moglyby byc jakies specjalne zaklady dla wiezniow (tylko tacy by tam pracowali).

Cytat
Co do kar: kara nie odstraszy przestępcy. Co z tego, że może dostać np. 10 lat za coś tam, jak mu tego nie udowonią, czy dostanie w zawieszeniu? I bardziej skuteczność polskich sądów powoduje przestępczość niż wysokie kary.

No wlasnie... sady.. o tym zapomnialem, ale to az ciezko skomentowac ich stan w Polsce.
scanner
Jestem na tak.
[Regis]
Absolutnie jestem ZA! Nie trzeba przynajmniej utrzymywac kryminalistow za pieniadze z podatkow, a poza tym bedzie 100% pewnosci, ze nikomu juz nic nie zrobia!
?
zabić

ja za w 100 %
spenalzo
Cytat
"]Absolutnie jestem ZA! Nie trzeba przynajmniej utrzymywac kryminalistow za pieniadze z podatkow, a poza tym bedzie 100% pewnosci, ze nikomu juz nic nie zrobia!

Taaaa, szczególnie przy obecnej sprawności naszych wyjątkowo uczciwych i nieprzekupnych sędziów, skazywani byliby jedynie sami kryminaliści....
[Regis]
spenalzo --> A piszesz o Polsce, czy ogolnie. Bo ja mowie ogolnie. a to ze w naszym kochanym kraju ogolnie rzecz biorac jest do dupy pod kazdym wzgledem, to juz inna historia...
spenalzo
Cytat
"]spenalzo --> A piszesz o Polsce, czy ogolnie.

O Polsce, nie interesuje się zbytnio prawem innych krajów, a tym bardziej ich więźniami.
Ja jestem na NIE dopóki nie poprawi się system sądownictwa w Polsce. Kolejnym gwoźdzeim do trumny było zlikwidowanie kolegiów, i kierowanie spraw do sądu.Już mi sie nawet pisać nie chce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.