Chce stworzyc cos na zasadzie strony gdzie kazdy moze zalozyc konto i wlasny kanal RSS (calosc celem treningu).
Wymyslilem tak.
Po zalogowaniu masz mozliwosc dodawania nowych naglowkow RSS. I problem powstal gdy przyszedl czas na zastanawianie sie jak to wszystko przechowac.
Przypuscmy ze portal bedzie dobry ceniony i bedzie mial nie wiem 2000 userow (to tak tylko celem przedstawienia sytuacji

No i ma trzy rozwiazania...
1. Mozna tworzyc osobna baze dla kazdego usera
+ szybki skrypt (nie baza) i brak problemow z wyswetlaniem edycja czy usuwaniem
- jak sie pewnie domyslacie minusem jest samo obciazenie bazy tworzac w niej 2000 tabel po jednej dla usera (no chyba ze dla MySQL nie jest to problem wtedy bede zadowolony

2. Dla kazdego usera tworzyc katalog. Dla kazdego nowego newsa generowac przez php plik o numerze wyzszym od poprzedniego i zapisywac go pod postacia np .xml
+ nie obciaza bazy
- pewnie jest w stanie obciazyc serwer, problem z dostepami do pliku (kilka osob naraz), skrypt ktory mialby przy wyswietlaniu otworzyc np 50 plikow zczytac je do zmiennych itp itp bedzie pewnie cholernie wolny.
3. Moglbym to wsio wrzucic to jednej tabeli pod tytulem RSS i wyszukiwac pozniej w celu wyswietlania po nazach uzytkownikow itp.
+ no nie ma chyba problemow z przeszukiwaniem

- tabela bedzie zawierala straszna ilosc rekordow, oporcz ID dla kazdego newsa musialbym osobno indeksowac newsy okreslonych uzytkownikow przy czym z akazdym razem przy dodawaniu nowego trzeba odczytac najwyzszys tarszy (celem zwiekszenia go o jeden) a przy usuwaniu newsow rekordy z newsami uzytkownika musialy by byc indeksowane na nowo (usuwanie luki powstalej po usunieciu newsa)
moje pytanie brzmi ktory sposob jest najlepszy najszybszy najwygodniejszy itp. Moze jakis inny na ktory nie bylo dane mi wspasc, a moze ktorys jest dobry tylko wymaga innego podejscia i rozwiniecia.
Za wszelkie sygestie serdecznie dziekuje.
edit:
AD3 no z tego reindeksowania sie wycofuje bo tak naprawde to nie ma po co