Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kwadratowe miniaturki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Nikusek
Męcze sie z tym juz od dłuższego czasu. Forum przekopałem 3 razy, ale nic nie znalazłem co by rozwiązało mój problem. Chce wygenerować kwadratowe miniaturki z prostokątnego zdjęcia.

Mam juz pomiejszony obrazek, który po zmiejszeniu da mi przykladowo wymiary 200x100. Chciałbym teraz uciąć po 50 px z lewej i prawej strony aby uzyskać kwadratową miniaturke szerokości 100px. Identycznie przy odwrotnych wymiarach 100x200, wtedy tyko ucinam po 50 px z góry i z dołu. Jak do tego sie zabrać, czy mógłby mnie ktoś nakierowac na rozwiązanie?

[edit] Heh, ze prosta matematyka to wiem. Ale znalazlem rozwiązanie, chyba dobre... imagecopyresampled()?
mike
Musisz wykadrować.
Przecież to jest prosta matematyka, w szkole podstawowej uczą takich rzeczy.

1. Masz prostokąt;
2. Wyznaczasz środek;
3. Od środka w każdę stronę (oczywiście tylko pion i poziom, bo by Ci okrąg wyszegł tongue.gif ) idziesz tyle ile połowa któtszego boku i masz kwadrat.

Proste dowawanie i mnożenie.
mike
Cytat(Nikusek @ 16.06.2006, 01:46 ) *
Heh, ze prosta matematyka to wiem. Ale znalazlem rozwiązanie, chyba dobre... imagecopyresampled()?

Jedno drugiego się nie wyklucza smile.gif
Funkcja oczywiście bardzo dobra, inaczej tego nie wykonasz. Tak czy inaczej będziesz musiał obliczyć klika rzeczy i przekazać tej funkcji jako paramerty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.