Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podmienianie adresów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
husky83
Witam exclamation.gif Może źle się za to zabieram, dlatego opiszę cały mój problem winksmiley.jpg

mam treść strony w zmiennej $text. Chcę odnaleźć wszystkie adresy i zmienić je.. Zmiana ma polegać na dostosowaniu adresów do modwrite (jeszcze nie mam 'wizji' samej zmiany winksmiley.jpg).
Dlatego potrzebuje funkcji (questionmark.gif) która odnajdzie wszystkie adresy (index.php?costam=costam) i zwróci je w postaci tablicy.
wtedy sobie spokojnie bede mógł użyć str_replace...

Proszę o pomoc...
mike
Funkcja preg_match_all() wyłuska z tekstu wszystkie adresy.
Musisz się tylko postarać o odpowiednie wyrażenie regularne i nakarmić nim tą funkcję.
A wyrażenie do sprawdzenia czy dany ciąg jest adresem email znajdziesz bez problemu w sieci.
husky83
nie skomentuje tego (chodzi o moją głupotę) winksmiley.jpg Niedawno z tej funkcji korzystałem i ... zapomniałem do czego o na jest i jakk działa winksmiley.jpg Wiec WIELKIE DZIĘKI exclamation.gif Jeśli się nie mylę - właśnei tego potrzebowalem.. Jak bede miał chwilkę wolną - sprawdze czy mi się to uda zrobić smile.gif

EDIT

Tak jak podejrzewałem - zgubią mnie wyrażenia regularne :/
Kto wie jak zrobić, zeby odnajdywał ciąg znaków np:

index.php?jeden=dwa

czyli jakie wyrażenie zastosować questionmark.gif
erix
cos takiego mi przyszlo do glowy:
  1. <?php
  2. $kod = '<a href="index.php?var=val">tresc</a>';
  3. $var = array();
  4. preg_match_all('/a href="(.*?)"/', $kod, $var);
  5.  
  6. var_dump($var);
  7. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.