Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co się stało z moimi rekordami w bazie ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pasTerzu
Mam takie pytanie mianowicie zrobiłem system CRM dla firmy w której pracuje no i tam mamy kilka takich działów jeśli chodzi o kontakty firmowe: polskie, zagraniczne, media, klienci itp itd. Każdy typ ma własne ID akurat dla rekordów media jest to "3" - problem polega na tym że pewnego dnia dzwoni do mnie szef zdziwiony i twierdzi że zniknęły wszystkie dane z tej właśnie podbazy - wszystkie inne rekordy mimo że w tej samej tabeli były były i są nadal nietknięte. Zniknęły tylko te media nieszczęsne.

Napewno żaden użytkownik ich nie kasował tego jestem w 100% pewien. Czy ktoś wie może dlaczego i jakim sposobem mogło się to stać ? Dodam tylko że ta tabela była w typie InnoDB i mniej więcej w tym samym dniu co zniknęły te rekordy serwer był restartowany.

Dzięki za pomoc.
TomASS
Myślę, że jak pozostałe rekordy są to musiało być wyowłane zapytanie:

1. DELTE FROM tabelea WHERE media=3;

Cytat
Napewno żaden użytkownik ich nie kasował tego jestem w 100% pewien. Czy ktoś wie może dlaczego i jakim sposobem mogło się to stać ?

Na jakiej podstawie tak sądzisz?
Twój CMS jest zbezpieczony przed atakami SQL Injection?
pasTerzu
Jestem tego pewien napewno nikt tego nie kasował - dodatkowo admin serwera przejrzał jakie zapytania były robione na bazie nie ma żadnego ani które by kasowało ani które by zmieniało to ID

czyli nikt nie ma pojęcia ? sad.gif
dr_bonzo
Dane tak po prostu nie znikaja.
Bez dostepu do logow, czegokolwiek, trudno cokolwiek stwierdzic.

A z backupu odzyskales dane?
pasTerzu
odzyskać to nie problem - nurtuje mnie tylko kwestia w jaki sposób mogło do tego dojść - czy fakt że ta tabela była w formacie InnoDB może mieć jakieś znaczenie?
mike
Cytat(pasTerzu @ 25.06.2006, 16:32 ) *
odzyskać to nie problem - nurtuje mnie tylko kwestia w jaki sposób mogło do tego dojść - czy fakt że ta tabela była w formacie InnoDB może mieć jakieś znaczenie?

A może masz w bazie na jakiejśc innej tabeli założone relacje i cos kaskadowo Ci się usunęło przy okazi usuwania czegoś innego?
spenalzo
Restart serwera ma znaczenie tylko w tabelach trzymanych w pamieci (typ memory czy cuś).
Sierak
Posprawdzaj autoincrementy tam gdzie powinny byc - to tez moze byc przyczyna takiej sytuacji czasami. Tyle co mi do glowy przychodzi.
dr_bonzo
Co do kluczow obcych, kategoria media (3) istnieje? I zniknely tylko rekordy przypisane do tej kategorii?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.