Przeszukalem forum, naczytalem sie przykladow ale nie potrafie ich zastosowac do swojego problemu. Przegladnalem manual MySQL niestety nada nie moge problemu rozwiazac. Tedy nie bijcie prosze za kolejny temat dotyczacy joinow

Otoz problem jest nastepujacy.
Trzy tabele o strukturze.
Kod
Tabela lista_1:
item_id | item_title | item_desc | user_id
item_id | item_title | item_desc | user_id
Tabela lista_2 i lista_3 jest dokladnie taka sama.
Pytanie jak skonstruowac zapytanie podobne do tego :
SELECT * FROM lista_1, lista_2, lista_3 WHERE user_id = 3
Powyzsze (oczywiscie) nie dziala, przyjmniej mnie nic nie zwrocilo ale mysle obrazuje moj problem. Pola w tabelach sa takie same wiec chcialbym zeby wzial je wszystkie i wpakowal do tymczasowej tabeli skad moglbym je wyswietlic sortujac np po dacie. Nie mam zabardzo pomyslu.
Jesli ktos zdecyduje sie pomoc prosze napisac kilka slow komentarza bo denerwuje mnie to ze nie moge tych JOINOw opanowac i zakazdym razem trzeba pytac

Oczywiscie mozna by powiedziec, ze nalezy z trzech tabel zrobic jedna. Mozna owszem, jednakze dane roznia sie nieco, powiedzmy ze jedne dotycza koszulek druga tabela spodni a trzecia czapek (przyklady z kosmosu) wiec chce je trzymac osobno. Jesli jedyny sposob to zlozenie tabel razem od razu napisze, ze spodziewanych rekordow bedzie kilkadziesiat tysiecy. Dlatego wole je trzymac osobno. Jakis propozycje ?
Pozdrawiam.