Nasza firma zajmuje się outsourcingiem usług informatycznych. Siłą rzeczy sprzedajemy sporo komputerów w tym laptopów (około 200-300 miesięcznie). Ja sam nie jestem w tym temacie specjalistą, ale jako, że mam z tą masą sprzętu siłą rzeczy styczność to się wypowiem.
Jeżeli chodzi o ACER to one nie dadzą rady pracy z programami typu CAD. Oczywiście w dłuższym okresie czasu. To nie są sprzęty, którym można ufać. Różna jakość podzespołów, różny montaż ... wszystko jest kwestią szczęścia. Jedni sobie chwalą, ale jak już się źle trafi to same problemy. Toshiby ... heh, mniej więcej rok temu został zakupiony duży zestaw tych maszynek. Dobrych, bo cena oscylowała w granicach 5000-6000pln za sztukę. Niby nic działają, ale ... np. bazy dokujące. Toshiba wymyśliła sobie, że zrobi jedną do wszystkich, tylko jakoś im to nie wyszło i tu coś nie styka, tam coś przerywa i ciągle jest z nimi coś nie tak. Ta baza świetnie współgrała tylko z laptopem z najwyższej półki. Takim za około 10.000pln (sic!). Poza tym szybko na nich sypią się systemy. Co prawda sporo softu jest na nich instalowanego, różnych różności, ale średnio co pół roku reinstalacja bo kompy nie dają rady (system to of course windows). Ogólnie z "firmowego" doświadczenia nie polecam. Po prostu wydaje mi się, że nie nadają się do użytku przy dużych obciążeniach.
Wracając do ceny to myślę, że można się pokusić o HP. Są to dobre komputery, w rozsądnej cenie. Do tego, jeżeli siostrze nie zależy na fakturze to kupi o WIELE taniej (bez OS) zachowując gwarancję. Będzie to najprawdopodobniej laptop sprowadzony np. z niemcowa, ale z normalną klawiaturą typu qwerty. Są sklepy gdzie da się tak dogadać. Po prostu jak na giełdzie komputerowej.
Sam w ten sposób ostanio zakupiłem sobie model HP nc6120 PT597AA
bez systemu, ale za to z rozszerzoną pamięcią do 1GB i HDD do 120GB. Z programami typu CAD radzi sobie bez problemu, a kosztował niewiele więcej niż maksymalna kwota, którą podałeś.
Ale to była moja własna opinia. Firmowa jest taka, że jeżeli klient jest z sektora MSP to zazwyczaj proponuje mu się HP bądź Toshibę (mają dobre ceny i mimo wszystko w normalnej pracy biurowej się sprawdzają). Więksi klienci zazwyczaj decydują się na IBM, albo DELL. To są po prostu zupełni inne komputery. Chodź trzeba przyznać, że ich ceny ostanio są coraz bardziej przystępne.
Reasumując. W tej cenie z pewnością znajdzie się spełniającego wymagania HP-eka. Poza tym nie polecam innych firm, chyba, że tych droższych. Oczywiście to wszystko w zakresie kupna "bazarowego" bez faktury, ale z gwarancją.
Jeżeli wszystko musi być udokumentowane to w tej cenie tylko ACER itp., ale to już jak rosyjska ruletka

.