Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie moge sie polaczyc z mysql :((((
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
maciejk
Nie moge sie polaczyc z mysql ,
wpisuje spod dosa cos takiego:
mysql -h 80,55,230,264(moje ip) -u nazwauzytkownika w my.ini -p haslo
wyskakuje komunikat:
ERROR 2005: Unknown Mysql Swever Host '80,55,230,264' (11001)

a z localhost mi sie laczy bez problemu ,i jeszcze inna sprawa gdy odpalam phpmyadmin '80,55,230,256/phpmyadmin to zawsze mi tam pisze ze:
Witamy w phpMyAdmin 2.4.0
MySQL 3.23.55-max-debug uruchomiony na [b]localhost
jako root@localhost[/b]

Dlaczego pisze ze jestem na localhost skoro odpalilem myadmina http://80.55.230.264phpmyadmin ? MOze cos gdzies w ustawieniach nie tak?
cahe
Cytat
Nie moge sie polaczyc z mysql ,
wpisuje spod dosa cos takiego:
mysql -h 80,55,230,254(moje ip) -u nazwauzytkownika w my.ini -p haslo
wyskakuje komunikat:
ERROR 2005: Unknown Mysql Swever Host '80,55,230,254' (11001)

a z localhost mi sie laczy bez problemu ,i jeszcze inna sprawa gdy odpalam phpmyadmin '80,55,230,254/phpmyadmin to zawsze mi tam pisze ze:
MySQL 3.23.55-max-debug uruchomiony na [b]localhost
jako root@localhost[/b]

Dlaczego pisze ze jestem na localhost skoro odpalilem myadmina http://80.55.230.254/phpmyadmin ? MOze cos gdzies w ustawieniach nie tak?

Może byś wstawił zamiast przecinków kropki?! :-)
A pozatym - nie lepiej localhost?
maciejk
Wpisuje kropki na forum misie tylko tak napisalo ale ja nie chce localhost tylo chce z mojego sewera o ip 80.55.230.264.
cahe
Cytat
Wpisuje kropki na forum misie tylko tak napisalo ale ja nie chce localhost tylo chce z mojego sewera o ip 80.55.230.254.

1. MySQL moze byc skonfigurowany na nieprzyjmowanie polaczen z zew.
2. W phpMyAdmin pisze tak, bo tak jest w istocie. On dziala na localhoscie i mysql takze...
adwol
Cytat
Wpisuje kropki na forum misie tylko tak napisalo ale ja nie chce localhost tylo chce z mojego sewera o ip 80.55.230.254.

Musiałeś coś jednak pochrzanić z tym IP bo błąd klienta 2005 jest zwracany wtedy gdy biblioteka stwierdzi, że podany ciąg nie jest prawidłowym numerem IP, a hosta o tej nazwie nie może znaleźć.
Gdyby adres był prawidłowy, ale serwer z jakichś powodów odrzucił połączenie (albo po prostu nie było by tam mysqla) dostałbyś inny błąd:
Cytat
ERROR 2003: Can't connect to MySQL server on 'xxx.yyy.zzz.ttt'
maciejk
no polaczylem sie wreszcie nie eim co robilem zle bo wszystko jeszcze raz wpisalem,

Mam jeszcze jedno pytanie z tym phpmyadminem to tak na stronie glownej zawsze pisze:
MySQL 3.23.55-max-debug uruchomiony na [b]localhost jako root@localhost [/b]

a ja nie chce zeby byl uruchomiony na localhost tylko na normalnym serwerze.
cahe
Cytat
no polaczylem sie wreszcie nie eim co robilem zle bo wszystko jeszcze raz wpisalem,

Mam jeszcze jedno pytanie z tym phpmyadminem to tak na stronie glownej zawsze pisze:
MySQL 3.23.55-max-debug uruchomiony na [b]localhost jako root@localhost [/b]

a ja nie chce zeby byl uruchomiony na localhost tylko na normalnym serwerze.

To postaw phpMyAdmina na innej maszynie niż serwer MySQL!
maciejk
A masz jakas lepsza propozycje ? bo na innyc hbazach zupelnie sie nie znam sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.