Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zend Studio - SQL
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
yaro
Mam problem z debugowaniem w Zend Studio (v5.1.0), ale tylko ze skryptami gdzie jest polaczenie z baza. W zakładce sql normalnie sie łącze z serwerem, natomiast gdy próbuje debugować jakiś skrypt w którym sie łącze z badzą to wywala mi taki błąd
Kod
Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in D:\www\htdocs\pages\book\config.php on line 2

Skrypt na 100% działa, bo jak go normalnie z przeglądarki odpale to działa dobrze.
Próbowałem ustawiać w opcjach debugowania, wybierać serwer itp ale nic nie pomogło.

Co mam robić?
NuLL
To ty nie wiesz ze w php 5.1 jest domyslnie wylaczone rozszerzenie mysql__ questionmark.gif
nasty
bledu za bardzo nie widac tongue.gif ale ZDE ma wbudowane php do ktorego nie sa podczepione wszystkie biblioteki, i to moze wynikac z tego ze uzywasz jakas funkcje z bibliote ktorej niema w ZDE
yaro
No ale @Null to w jak mam pisać?
Ja sie dopiero teraz przeciadam na php 5
Nie wiem czy o to chodzi, ale w kpnfiguracji serwera mam włącznone rozszerzenie mysql.
Tylko jak debuguje w Zendzie, to nie działa.
Co proponujecie zrobić?
nasty
Wyrecze cie @NuLL smile.gif :

w foldeze zenda jest plik php.exe i jest php.ini, zkopjuj biblioteki tam i pozmieniaj w tym php.ini zeby te dll-ki sie ladowaly i powinno chodzic
yaro
Skopiowałem dlla php_mysql do C:\Program Files\Zend\ZendStudioClient-5.1.0\lib\php5\php_mysql.dll
tam gdzie mam zenda

i w pliku php.ini
C:\Program Files\Zend\ZendStudioClient-5.1.0\bin\php5\php.ini

wpisałem

zend_extension_ts=C:\Program Files\Zend\ZendStudioClient-5.1.0\lib\php5\php_mysql.dll

Ale dalej nie działa sad.gif
DeyV
Nie zend_extension tylko

extension=php_mysql.dll
yaro
No w sumie to jest logiczne smile.gif
Podziałało, dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.