Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mailowanie poprzez SMTP na linuxie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mattie
Witam serdecznie.

Staram się wysłać maila za pomocą funkcji mail()
podaję jej argumenty takie jak adres tytuł oraz treść i wysyłam tylko emaile nie dochodzą.
Włączyłem nawet snifferek i lapię pakiety smtp wysyłane do serwera poczty czyli teoretycznie coś z mojego kompa wychodzi ale podejrzewam że gdziś popełniam błąd. Może jakaś dodatkowa opcja w kompilacji php a może w agencie smtp na linuchu.

Z góry dziękuję za każdą poradę.
matipl
O ile kojarzę pod Linuksem funkcja php mail() korzysta z demona sendmail (względnie postfix). Jeśli pod php wszystko ładnie się wykonuje to na pewno w logach serwera pocztowego będzie napisane co i jak. Pozatym więszkość listów jeśli nie dochodzi do powinno być odbitych do nadawcy. Ustawiasz hedaer "To" ?
mattie
Faktycznie maillog wszystko wyjaśnił teraz już wysyła.
Błąd dotyczył domeny skonfigurowanej dla mojego hosta , dokładniej miałem skonfigurowaną domenę która nie istnieje gdyż stoje za NATem i nie była mi do niczego potrzebna. Sendmail pobiera jednak moja domenę i dokleja do adresu nadawcy (teraz oczywiste) więc jeśli dana domena nie istnieje serwer odbiorcy wywala błąd i wiadomosci nie dostarcza:) Zastanawiam się tylko czy nie oznacza to że mogę sobie skonfigurować sendmaila w ten sposób aby wysyłał maile z jakiej chcę domeny np. wysyłac maile ze spoofowanym nadawcą...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.