Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Integracja z AllPay - zrobiłem, ale nie do końca
Forum PHP.pl > Forum > PHP
LamaMASTER
Witam,

Tworzę ostatnio dedykowanego CMSa, który jest już praktycznie skończony. Głównie pozwala na pobieranie plików na podstawie punktów użytkownika - po pobraniu kasuje punkty. Wszystko jest zrobione, ale mam problem z zasilaniem konta. Otóż zmuszony zostałem użyć do tego AllPay. Klient chce kilka usług - SMS AllPay, przelew AllPay etc. Wg AllPay.pl wszystko jest możliwe do zrealizowania - jest jeden input w formie i tam podaje się kod, który otrzymało się za przelew/sms do AllPay. Zrobiłem nawet skrypt, który łączy się z serwerami AllPay i sprawdza ważność i poprawność kodu. Wszystko śmiga pięknie, ale problem mam taki:
W założeniu można wysyłać SMS-y za różne kwoty pod różne numery, podobnie jest z przelewami. Po takiej czynności otrzymuje się kod, tylko że teraz nie wiem jak sprawdzić, ile warty jest kod. Przykładowo kod SMS za 3,66 ma dodawać 2 punkty, a za 6,10 już 5 punktów. Kody umiem sprawdzać, ale teraz musiałbym zrobić jakieś ify [warunki] przydzielania punktów wg odpowiedzi z AllPay. Nie wiem jednak na jakiej podstawie to zrobić, a sam AllPay napisał, że mam wprowadzić więcej inputów, co nie wchodzi w grę, bo np. na www.covery.net system z jednym inputem działa sprawnie na tej zasadzie, którą opisałem. Kodu używam takiego:
  1. <?php
  2. $handle = fopen('http://allpay.pl/check_code.php?id='.$id.'&code='.$code.'&check='.$check.'&type='.$type.'&del='.$del, 'r');
  3. $status = fgets($handle, 8);
  4. $czas_zycia = fgets($handle, 24);
  5. fclose($handle);
  6. ?>

Potem ustawiam cookie na podstawie $czas_zycia.
$status sprawdza poprawność kodu.
Wartość kodu zatem powinna być jakoś pobierana przez fgets, tylko jak to zrobić?
Bardzo proszę o szybką pomoc. Miał może ktoś z taką sytuacją już do czynienia?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
wlq
Moze stworz sobie tablice, w jednej kolumnie kod, w drugiej jego wartosc. W chwili, gdy bedziesz pobieral jakikolwiek kod, porownuj go z danymi z tablicy.
LamaMASTER
Z tablicami już robiłem, ale problem jest w tym, że każdy kod jest inny i można go sprawdzić przez kod, który wyżej podałem. Na inputach byłoby prosto - ify z jakiego inputa zostało wprowadzone i tyle.
Ma ktoś inne propozycje?
Fuzja
Kody o innej wartości różnią się chyba długością.
LamaMASTER
Ma ktoś przykłady takich kodów? Bo szkoda mi póki co pieniędzy na wysyłanie SMS-ów do AllPaya w ciemno smile.gif
Fuzja
Te po 10.98 mają chyba po 10, a po 1,22 różnie 7-9.
LamaMASTER
A kokretnie? Bo interesują mnie kody:
- 1zł
- 2zł
- 3zł
- 5zł
oraz przelewy:
- 5zł
- 10zł
- 20zł
Fuzja
A pisałeś do allpaya biggrin.gif?
LamaMASTER
Cytat
a sam AllPay napisał, że mam wprowadzić więcej inputów

Z tego idzie wywnioskować, że pisałem winksmiley.jpg

Dzisiaj dostałem jeszcze jednego maila, ale nie było w nim nic konkretnego.
kwiateusz
http://www.atlantis.ccrpg.pl/ tu maja sprawdzanie wartości kodów więc może napisz do któregoś admina a możliwe że odpiszą winksmiley.jpg
LamaMASTER
No nie wiem, nie zauważyłem tam nawet nigdzie płatności smile.gif
Nosz kurde tyle osób z tego korzysta i nigdzie nie ma opisanego sposobu?
kwiateusz
po rejestracji jest link twoje kredyty i tam sa płatności przez allpay
LamaMASTER
Niestety nic takiego tam nie mam. Dostaję maile od AllPaya, ale tam jest lana woda - zero konkretów. Ale skoro można wczytać z kodu jego status i czas ważności:
  1. <?php
  2. $status = fgets($handle, 8);
  3. $czas_zycia = fgets($handle, 24);
  4. ?>

To przy pomocy fgets musi się dać wczytać i kwotę, tylko jaki numerek po przecinku dać? biggrin.gif

Problem rozwiązany smile.gif
Okazuje się, że każda usługa i jej kwota ma swój identyfikator i można go pobrać prez curl. Teraz parę ifów i jest git biggrin.gif
Pomógł mi Pan Łukasz z ekipy AllPay winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.