Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co jest potrzebne w edytorze PHP
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Seth
Mysle o napisaniu malego artykulu porownujacego edytory php.
Mam do Was w zwiazku z tym mala prosbe:
Napiszcie jakie elementy edytora sa dla Was najwazniejsze (jakie elementy decyduja o wyborze edytora).

Czyli np. zwijanie kodu, podpowiadanie skladni etc.

Zeby nie bylo, zaczne od siebie winksmiley.jpg

- Podpowiadanie kodu (lacznie z includowanymi klasami/funkcjami) + pobieranie informacji z komentarzy DocBook
- Zwijanie kodu
- Tworzenie projektow
- Ustawianie kodowania znakow
- Wspolpraca z SVN lub CVS
- Wyszukiwanie tekstu po REGEXach oraz tekstu w "kilku plikach"
- Podswietlanie + podpowiadanie skladni w JavaScript, HTML, SQL i CSS
- Wspolpraca z rozszerzeniem DBG php
- Inspektor z listingiem funkcji/metod/klas
- Szybkosc dzialania
athabus
Chyba wszystkie ważniejsze elementy wymieniłeś - Ja bym jeszcze dodała:
- wsparcie dla dokumentacji kodu
- w podpowiadaniu składni fajnie jakby była współpraca z Twoją dokumentacją (tak jak w TruStudio) - czyli jeśli opisze parametry funkcji to przy wywyołaniu funkcji pojawią się podpowiedzi co do parametrów.
- jakaś sensowna metoda nawigacji po pliku -> np. Outline w Eclipse
- przegląd plików projektu - ale to chyba ma każdy edytor
- śledzenie poprawności kodu w trakcie pisania - czyli wykrywanie niedomkniętych cudzysłowów, nawiasów, średników, złe nazwy funkcji itp.
- nie wiem jak się ta opcja nazywa, ale się w niej zakochałem - gdy klikasz na jakąś zmienną/funkcję to podświetlają się wszystkie jej wywołania w pliku - ułatwia odnalezienie literówek w długich nazwach itp.
- podświetlanie bloków/korespondujących nawiasów itp.
- współpraca z bazą danych - tak jak np. QuantinumDB w Eclipse
- dostępność TODO

z Gadżetów:
- ustalenie własnego stylu kolorowania
- to czego najbardziej brakuje mi w Eclipse - możliwość przypisania własnych skrótów klawiaturowych do dowolnego polecenia
- łatwość konfiguracji - wiadomo, że jak IDE jest fajne to i tak je sobie skonfigurujesz, ale fajnie by było gdyby wszystko od razu działało tak jak powinno snitch.gif
mike
~Seth to co wymieniłeś jest dla mnie ważne.
Czyli to co mogę znaleść w Eclipse i jeszcze mnóstwo innych rzeczy.

BTW: W Zend na próżno szukać.
sobstel
Cytat(mike_mech @ 7.07.2006, 23:08 ) *

nie ma róży bez kolcy, w zestawieniu na pewno przyda się też informacja o szybkości działania i obciążeniu bez komputera, które to są głównymi wadami zarówno eclipse jak i zenda
nasty
Dodam jeszcze ze bardzo przydatne jest mozliwosc podczepiania plugin-ow jak w Dreamwaver, do ktorego sa pluginy do podpowiadania skladni PRADO i jeszcze kilka innych zeczy. No i moze to nie jest najwazniejsze ale przyjemne; ladny wyglad, zeby sie przyjemniej z tym pracowalo, ale to tylko tak na marginesie.
macieq
- dynamiczne przełączenie się pomiędzy kolorowaniem składni - czyli jestem w sekcji <? ?>, kod html jest na szaro, edytuje html, kod php jest na szaro. ('Dynamic highlighting')
Seth
Cytat(mike_mech @ 7.07.2006, 23:08 ) *

Z tym sie nie zgodze.

Zwijanie kodu jest, tworzenie projektow jest (chociaz mogla by byc lista dostepnch projektow, a nei tylko jeden otwarty), ustawianie kodowania znakow jest, wspolpraca z SVN lub CVS - tylko z CVS, wyszukiwanie tekstu po REGEXach oraz tekstu w "kilku plikach" - jest, podswietlanie + podpowiadanie skladni w JavaScript, HTML, SQL i CSS - podswietlanie jest, i podpowiada htmla, ale reszta... sad.gif , wspolpraca z rozszerzeniem DBG php jest, inspektor z listingiem funkcji/metod/klas - rowniez jest, szybkosc dzialania... no coz biggrin.gif
mike
No masz rację, trochę zaszalałem, te rzeczy faktycznie są.
Ale nie pisz proszę że w Zendzie jest tworzenie projektów, bo w takiej postaci jak tam jest to zrobione, to żenada.
Seth
Faktycznie projekty powinny byc przebudowane. I jeszcze to ograniczenie do owarcia tylko jednego... :/ Ale jakas podstawa jest, ktora min. umozliwia Ci ustawienie kodowania wszystkich plikow w danym projekcie - wiec chyba nie jest tak najgorzek winksmiley.jpg

Anyway czy jest jeszcze cos na co zwracacie uwage przy wyborze edytora?

P.S.
Czy mogl by ktos wydzielic moje pytanie i odpowiedzi z tego watku, bo chyba nie bylo to dobry pomysl aby zasmiecac ten sad.gif
nasty
no i chyba zapomnielismy o CENIE tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.