Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wlasne typy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ravczy
Jak mozna stworzyc wlasne typy danych w php, np typ DATA, ktory zawieralby w sobie pola dzien,miesiac,rok.

Programujac w C# uzywalem slowa kluczowego struct.
NuLL
Moze sobie stworzyc klase dla samych danych nie zawierajaca metod. Odpowiednika struct w php nie ma.
nospor
no i zadne to Pro. przenosze
Athlan
Niestety, w php masz określone typy danych, takie jak string, integer, boolean, NULL (specialny), etc...

smile.gif
Prph
Cytat(Athlan @ 14.07.2006, 15:32 ) *
Niestety, w php masz określone typy danych, takie jak string, integer, boolean, NULL (specialny)

smile.gif

Bzdura...

php, tak jak z reszta wiekszosc jezykow, dostarcza typow danych - okreslonych. Sa to m.in. integer, float, string, tablice danych itp.

php natomiast nie ma struktur czy rekordow. (pierwsze C, drugie Pascal). Ale ma klasy, a jak wiadomo te sa najbardziej zaawansowane winksmiley.jpg.

Potrzebujesz czegos jak struct z C++?

1. <?php
  2. class MojWlanyTypDanych
  3. {
  4. public $imie;
  5. public $nazwisko;
  6. public $wiek;
  7. }
  8.  
  9. // Tworzymy egzemplarz:
  10.  
  11. $mojTyp->imie = 'Adrian';
  12. $mojTyp->nazwisko = 'Pawlik';
  13. $mojTyp->wiek = 20;
  14.  
  15. // wyswietlamy
  16.  
  17. echo 'Nazwywam sie ' . $mojTyp->imie . ' ' . $mojTyp->nazwisko . ' i mam ' . $mojTyp->wiek . ' lat';
  18. ?>

Adrian.
Athlan
@Prph ale to nie są żadne nowe typy danych w php... to sa zwykłe stringi i wiek to liczba... nie wierzysz?

gettype" title="Zobacz w manualu php" target="_manual

Przy okazji @Prph:
http://webcity.pl/webcity/kursy.php?k=php&d=2,2
bo brakuje Ci wiadomości z zakresu podstaw php smile.gif

pozdro smile.gif
Prph
Nie rozumiem o Co Ci chodzi. A czym to ma byc? Samochodem?
Ludvik
Athlan: Poczytaj o podstawach programowania chociażby strukturalnego. Powołując się na artykuł z webcity, który z resztą jest poprawnie napisany, nie rozumiesz czym jest klasa. W językach programowania istnieją typy proste (np, integer, bool, zmiennoprzecinkowe, znaki). Z typów prostych można utworzyć typy złożone (struktury, a nawet łańcuchy znaków), a także określić sposób ich zachowania (w klasach metody, w C++ możesz przeciążyć operatory). To, że na obiekt składają się integery czy inne proste typy danych, nie znaczy, że sama klasa nie jest nowym typem. Typ raczej wyróżnia jego zachowanie, a nie struktura.
Cysiaczek
Zgadzam się z Ludvikiem - klasa jest inaczej zwana typem złożonym i jak najbardziej jest własnym typem danych.
Array i klasa może ponadto być wymuszona jako argument w funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.