[quote="Seth"]Najlepsza wydajnosc otrzymamy wtedy gdy:
- plik wymiany musimy ustawic na 3x tyle ile wynosi wielkosc naszego RAMu (oczywiscie nei musi byc to do kladna wielkosc)
quote]
Nie mogę się zgodzić z tym, że wielkość pliku wymiany musimy ustawić na 3x tyle ile mamy bajtów RAM'u.
W pewnej kafejce internetowej, w której przez tydzień dopilnowywałem interesów na 5 komputerach przeprowadzlem moje szatańskie eksperymenta. Moje "badania" nie ominely także pliku wymiany.
Co zauwazyłem.
Podstawowe ustawienia windowsa sa be

, ale to chyba każdy wie.
Wielkosć pliku wymiany nie powinna być uzalezniona od ilości ramu, oczywiście ma ilość ramu wpływ na wielkość pliku wymiany, a jaki: jeżeli mamy 1Gb RAMu to glupotą jest ustawiania pliku wymiany na 3Gb. Wielkośc pliku wymiany powinna być ustalana indywidualnie przez administratora komutera. Doświadczeni administratorzy "na oko" potrafią powiedziec, że komputer z taką i taka ilościa RAMu taka grafa, tak szybkim dyskiem potrzbuja taki i taki duży plik wymiany.
Dlaczego tak sadzę: jak już mówiłem moje eksperymenta przeprowadzałem na kilku komputerach i co się stało; komputer, który miał 512Mb RAMu 1,3Ghz procesor (nie pamietam jaki) oraz dysk IBM 46,5 GB ATA 100 7200obr (wielkość w jednostkach takich jakie stosują producenci - w rzeczywistosci dysk ma około 42Gb), po ustawieniu mu pliku wymiany na 1536Mb osiagał gorsze wyniki, niż wtedy gdy miał wielkość pliku ustawioną na 600Mb (testowalem to grami i jakimś tam programem to mierzenia wydajności sytemu, ale nie wiem co to był za program bo jakiś darmowy mało znany i go zapomniałem).
Kolejny komputer: 1Gb RAMu (powyjmowałem kości z innych) Geforce 3 (jakiś super, bo wiem, że daje radę G4 i w dobrych warunkach dogania radeona), 1,3Ghz procek, 46,5 Gb IBM, plik wymiany 3Gb komputer sie muliłi zawieszał, przy 60Mb chodził jak przecinak. Potem ustawiłem na 100Mb i tez pięknie chodził, ale gdy wystartowałem RAMożernego 3d Studio Maxa widac było, że się męczy, po ustawieniu pliku wymiany na 600Mb tez nie wiele zmieniło, ale gdy dałem mu 1Gb plik wymiany wzystko wróciło do normy (sprawdzałem to operując jedną z darmowych postaci, które sa w pakiecie z maxem), mozliwe, że przy większym obiekcie w maxie komputer by potrzebował wiekszego pliku wymiany, ale z tym chodził ślicznie. Potem uruchomiłem program o nazwie MAYA, i tu zaczeły sie schody, program stał się stabilny dopiero gdy ustawiłem mu wielkosc pliku W. na 1470MB a gdy dałem 1500Mb program się "mulił". W tym wypadku zadziałałem na czystej majce, bez obiektów highpoly, tylko tworzenie podstawowych np. sześcianów itp.
WNIOSEK Wielkośc pliku wymiany bezposrednio zalezy od charakteru oprogramowania jakie wykorzystuje użytkownik komputera. Co oznacza, że wielkość pliku wymiany powinna być ustalana indywidulnie przez administartora/ów komputera/ów.
P.S. Jest specjalny program, wyprodukowany najprawdopodobniej przez firme na "L", lotus, lotos czy jakoś tak (wiem, że ta firma stworzyła pakiet biurowy, który jest dośc popularny" i ten program plik wymiany fizycznie umieszcza na zewnętrznej stronie talerza dysku, teoretycznie odczyt z zewnetrznej czesci dysku jest najszybszy, ale nie zawsze się to sprawdza w praktyce.