Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: smart tutorial
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Nigger
Witam
Ucze się php i mysql, ale czas najwyższy troche ruszyć smartów ... Czy macie jakiś dobry tutorial do tego bo ja szukałem i znalazłem kilka, ale są tragiczne i płytkie ... Byłbym wdzięczny za podanie link do czegoś dobrego (PL).
nasty
Jest manual i tutorial na stronie oficjanej smarty.
Google sie na ciebie obrazil ? tongue.gif
Nigger
Ale o wersje polską chodzi mi smile.gif
TomASS
Może zapytaj na polskim forum?
Strzałek
może najpierw przeszukaj to forum ?
Temat: smarty wiadomosci wstepne

ehhh ...
elnino.pl
http://rzseattle.piwko.pl/
Prph
Witam,

A co powiedzie o szablony php vs Smarty?

Jakis czas temu napisalem sobie klase ulatwiajaca wykorzystanie smarty. Samego smarty sie nie uczylem (jedynie podstawy). Kiedy sprobowalem cos na nim napisac pojawily sie problemy.

Przegladajac Zend Framework zauwazylem klase do obslugi szablonow php.

Moze mam za mala widze na temat smarty, ale szablony php sa wiele bardziej funkcjonalne.
Tak, tak - ktos powie, ze nie kazdy deweleper HTML zna php, przez co napisanie szablonu jest niewykonalne.
Ale czy warto tak naprawde implementowac smarty? Uzywajac szablonow php zawsze mam pewnosc, ze do danych dobiore sie w taki sposob jak chce.

Jakie jest Wasze zdanie? Ostatnio troche nad Ty mysle...

Adrian.
Diwi
http://ivpro.net/szablony.php

Pozdrawiam
mariuszn3
A co powiecie na budowanie dokumentu za pomocą rozszerzenia DOM (zakładam, że dokumentem wyjściowym jest XML (którym oczywiście może być XHTML).
Oczywiście za pomocą dodatkowo napisanych pomocniczych klas, które jeszcze usprawniają proces (korzystanie tylko z metod rozszerzenia DOM, byłoby zbyt wtórne miejscami).
W ten aby stworzyć dokument, piszemy mniej, kod jest czytelniejszy, nie zawracamy sobie głowy cytowaniem ciągu znaków (w smartach czy szablonach trzeba sięgać po htmlspecialchars()) i na koniec możemy włączyć automatyczną walidację (jest wimplementowana w roszerzenie DOM) smile.gif
Pojawia się oczywiście pytanie o wydajność takiego rozwiązania ale zakładając, że korzystamy z dodatkowych dedykowanych rozwiązaniu klas, możemy je tak napisać aby w fazie projektowania klasy odwoływały się do rozszerzenia DOM a w fazie produkcji wszystkie odwołania przekierowywały bezpośrednio na echo.
Orzeszekk
Cytat(mariuszn3 @ 16.07.2006, 13:49:47 ) *
A co powiecie na budowanie dokumentu za pomocą rozszerzenia DOM (zakładam, że dokumentem wyjściowym jest XML (którym oczywiście może być XHTML).
Oczywiście za pomocą dodatkowo napisanych pomocniczych klas, które jeszcze usprawniają proces (korzystanie tylko z metod rozszerzenia DOM, byłoby zbyt wtórne miejscami).
W ten aby stworzyć dokument, piszemy mniej, kod jest czytelniejszy, nie zawracamy sobie głowy cytowaniem ciągu znaków (w smartach czy szablonach trzeba sięgać po htmlspecialchars()) i na koniec możemy włączyć automatyczną walidację (jest wimplementowana w roszerzenie DOM) smile.gif
Pojawia się oczywiście pytanie o wydajność takiego rozwiązania ale zakładając, że korzystamy z dodatkowych dedykowanych rozwiązaniu klas, możemy je tak napisać aby w fazie projektowania klasy odwoływały się do rozszerzenia DOM a w fazie produkcji wszystkie odwołania przekierowywały bezpośrednio na echo.

Odkopie temat sprzed 6 lat ku przestrodze.

Rok temu wpadlem na taki pomysl, mam taki lib (DOM było za wolne), predkosc to nie problem ale jest to fatalne rozwiązanie pod wzgledem czytelnosci. WWW powinno być blisko htmla.

Zaczynałem zabawe z www, słabo znałem htmla i robilem literówki to podobalo mi sie generowanie htmla z kodu, ale pozniej jest wielki problem by poprzestawiac cos na takiej stronie. Znacznie łatwiej jest przesłać dane z kontrolera do "glupiego" (w sensie pozbawionego logiki) widoku, i tam je wyswietlic w dowolny sposób niż bawić sie w takie rzeczy.
Projekt zrobiony na czyms takim to kula u nogi. Po duzym rozbudowaniu tego jest dramat przy przerabianiu samego wyglądu strony. To juz wolalbym poprawiac te html-owe literówki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.