Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencje MySql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
snakeeater1984
Witam
Chciałbym przedstawć ważny problem odnosnie mysql. Na początku chciałbym zaznaczyć, że czytałem inne posty na ten temat.
Wielu ludzi z tego forum pisze zapewne aplikacje wykorzystujące mysql, które póżniej sprzedaje. Według systemu licencjonowania MySql są dwie licencje komercyjna i darmowa. Oczywiście 98% ludzi używa licencji darmowej (nie przejmujac się czy taka licencja ich dotyczy). Mnie nurtuje właśnie pytanie czy nie jesteśmy złodziejami. Dlaczego? oto co pisze na stronie mysql (fragmanty):
When your application is not licensed under either the GPL-compatible Free Software License as defined by the Free Software Foundation or approved by OSI, and you intend to or you may distribute MySQL software, you must first obtain a commercial license to the MySQL product.

Typical examples of MySQL distribution include:

*

Selling software that includes MySQL to customers who install the software on their own machines.
*

Selling software that requires customers to install MySQL themselves on their own machines.
*

Building a hardware system that includes MySQL and selling that hardware system to customers for installation at their own locations.
Grubą czcionkę zaznaczyłem przypadek, który chyba nas dotyczy. Chodzi o to, że sprzedając oprogrmamowanie, które wymaga od użytkownika instalacji MySql'a trzeba zakupić licencję (i to w ilośći jeden egzemplarz aplikacji dla jednego sprzedanego egzemplarza naszej aplikacji - cena jak dobrze pamietam około 500$). Chodzi tu chya o to, że mają do tego prawo, z powodu uzywania ich bibliotek (czyli mysql i mysqli). Moim zdaniem to zgodnie z tym co pisze firma takie licencje powinnismy nabywać. Osobiście uważam, że ich licencje można by podważyc w sądzie, ale pod warunkeim, ze sędzia byłby programista hobbysta ;]. No bo jak można żadac ok kogoś wykupienia licencji jeżeli my nie zawieramy w naszym programie ich kodu, a jedynie używamy ich bibliotek poprzez język programowania. zauważyłęm, że w nowym php jest PDO, który korzysta z driverów np.PDO_MYSQL . I tu pytanie czy te biblioteki, korzystają z tych bibliotek mysqla czy są napisane przez php albo kogoś innego bo wtedy już mysql nie miałby sie czego rzucać. W ogóle uważam, że MySql AB powinien żądać wykupienia licencji od kupujacych którzy chcą zainstalowac oprogramownaie komercyjne. Chyba jednak cos w tym jest jeżeli nawet z php wyrzucili domyślną obsłgę mysql'a na rzecz sqlite (którego wszyscy zresztą powinni używać winksmiley.jpg.
Na koniec stawiam pytanie:
Czy jesteśmy złodziejami?
nasty
Cytat
Czy jesteśmy złodziejami?

napewno cesc z nas jest tongue.gif
kwiateusz
Nie, nie jesteśmy ponieważ pisze że muszą instalować na własnej maszynie mysql, a dopóki serwis stoi na jakimś hoście pokroju nazwa.pl itp. to tam jest standardowo instalwoane mysql pozatym to nie jest maszyna osoby której to sprzedajmy tylko jest to dzierżawiony kawałek maszyny biggrin.gif

z dedykami to już inna sprawa biggrin.gif
ravek
Czesc,

Strasznie pokręcona jest ta licencja MySQL. Bo co niby znaczy "linking"?

Inni też mają problemy z nową licencją, na oficjalnym forum MySQL osoby odpowiedzialne za Public Relations spławiają innych tekstami "To może rozstrzygnąc tylko prawnik" etc. Żadnych konkretów.

Co do PHP, to doczytałem, że dostał on swoją licencję na MySQL - taki wyjątek z dobroduszności MySQL AB.

Orientuje się ktoś, czy dla przykładu gdybym używał jakiegoś systemu CMS, dajmy na to Mambo.
Napisałbym jakiś aplet do tego, dajmy na to księgę gości.
Musiałbym udostępniąc go na GPL aby nie płacić licencji MySQL?

Jeżeli nie, to można napisać udostępnione funkcje, wypuścić je na GPL. Potem używać ich do komunikacji z MySQL i mieć ich licencję za górami za lasami.

Zdenerwowałem się gdy się o tej zmianie licencji dowiedziałem, na serwerze nawet PostgreSQL wrzuciłem.

Abyście nie musieli szukać, podaje dwa linki:

Licencja MySQL: http://dev.mysql.com/tech-resources/articl...rk-and-you.html
Ciekawy temat na oficjalnym forum: http://forums.mysql.com/read.php?4,1988,1988#msg-1988

Serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników forum php.pl z okazji mojego pierwszego posta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.