Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html, js] czy można zablokować zaznaczanie tekstu na stronce?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
harbii
Mam jakiś tekst na stronce. po najechaniu wskaźnikiem na niego strzałka zamienia się na kreske i można zaznaczyć ten tekst.
Chcialbym aby strzałka nie zaminiała sie na kreski i aby nie można było zaznaczyć tego tekstu.

Jak tego dokonać?
Cysiaczek
1. To nie jest temat na forum php, tylko 'przedszkole', albo 'po stronie przeglądarki'.

2, Da się to zrobić. Należy poczytać o JavaScripcie, lub odnaleźć jakiś gotowy skrypt. Jest tego pełno w sieci. Dużo wie pan Google oraz to forum, tylko trzeba poszukać tongue.gif
Ludvik
Nie rób tego najlepiej, bo to nie ma sensu. Przeszkadza normalnym ludziom w użytkowaniu strony. Ci, którzy będą chcieli ukraść tekst, poradzą sobie z tym. JavaScript wyłącza się w kilka sekund.
Cysiaczek
@Ludvik - nie jestem pewien, więc jak się mylę to mnie popraw, ale czy uzycie innerHTML i zablokowanie możliwości zaznaczenia nie jest całkiem sympatyczne? W kodzie strony nie masz tego, co wstawiasz przez innerHTML smile.gif
Ludvik
Jakaś magia, że tekst się dostaje do przeglądarki klienta? Gdzie masz zamiar trzymać treść podstawioną do dokumentu? Jakoś musisz przekazać, gdzie te dane są, a wtedy dostęp do nich nie jest zbytnim problemem.

A poza tym innerHTML nie jest elementem zgodnym ze standardem DOM.
mike
A jaki to ma związek z php?
Przenoszę na Przedszkole.
SHiP
Ludvik -> jeżeli użyjemy ajaxa to ciężko będzię skopiować wczytaną treść... Jest ona w pamięciu tymczasowej przeglądarki ale nie jest wrzucana do cache...

Ale jesli ktos bedize uparty to i tak sie nie obronimy zawsze ktoś może przerobić kod JS strony znajdującej sie w cache'u ;]
siemakuba
a dlaczego nie chcecie się zgodzić z tym co mówi @Ludvik? Dajcie na forum link dowolnej strony, która ma dowolne zabezpieczenia tekstu przed kopiowaniem. A potem patrzcie i podziwiajcie jak kolejne osoby wklejają dopiero co skopiowany tekst z tejże strony.

Nie da się zrobić 100% skutecznego zabezpieczenia.
Zabezpieczenia kombinacyjne, jak napisał Ludvik, utrudniają tylko korzystanie ze strony normalnym użytkownikom.

pozdr.
nasty
Racja, niema takego czegos jak zabezpieczenie, sa tylko utrudnienia, ja bym moze pobawil sie troche flashem, albo gdlib
camillos
Jestem ciekawy, co powiecie na takie "zabezpieczenie" (oczywiście tylko utrudnienie). Myślę, że mam sens przy większych tekstach. Oczywiście zrobione prostym skryptem php +css
sorry Ludvik za wykorzystanie Twojego posta :-)
Zobaczcie tutaj oczekuję "wklejek" :-)
PawelC
camilos takie zabezpieczenie to nie problem biggrin.gif kopiujesz tekst i piszesz skrypt który zamiast <b> i </b> zrobi Ci białą spacje a później przy pomocy trim usunąć białą spacje i połączyć winksmiley.jpg Fakt komuś komu nie będzie się chciało tym bawić to da sobie spokój ale inni pewnie pójdą tym tropem co napisałem.
Crozin
Cytat
Nie rób tego najlepiej, bo to nie ma sensu. Przeszkadza normalnym ludziom w użytkowaniu strony. Ci, którzy będą chcieli ukraść tekst, poradzą sobie z tym. JavaScript wyłącza się w kilka sekund.
Wystarczyło:
Kod
<style type="text/css">
b{content: " "}
</style>
A to "utrudnienie-zabezpieczenie" uniemożliwia chociażby osobom niewidomym korzystanie ze strony winksmiley.jpg
grzesiek_g
Najgłupsze rozwiązanie jakie kiedykolwiek widziałem na stronach:) Chociażby z powodu Google i czytników ekranowych. Najlepszym zabezpieczniem treści na stronie jest ich nie publikowanie.
camillos
Oczywiście, takie zabezpiecznia mają tylko ograniczyć wulgarną kradzież czyichś tekstów typu ctrl_C ctr_V. Chyba jednak liczba osób, które znają php jest mniejsza od tych, które potrafią wyłączyć js w przeglądarce winksmiley.jpg . I oczywiście nie chroni przed skanerem.
Cytat(grzesiek_g @ 14.04.2008, 17:11:15 ) *
Chociażby z powodu Google i czytników ekranowych.

Przecież nie chodzi o zabezpieczania w ten sposób całej strony! Nikt nie stosuje znaków wodnych na gazetach. I niekt nie twierdzi, że znaków wodnych nie da się obejść.
Ale fakt, ten sposób, który podał Crozin czyni pomysł zbyt łatwym do obejścia.
grzesiek_g
Przeczytałeś mojego posta? Kto chce ukraść i tak ukradnie a pozycja strony poleci w Google przez taki bełkot, pozatym pisałem też coś o czytnikach ekranowych. Chcesz marginalizować niewidomych?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.