harbii
17.07.2006, 23:14:25
Mam jakiś tekst na stronce. po najechaniu wskaźnikiem na niego strzałka zamienia się na kreske i można zaznaczyć ten tekst.
Chcialbym aby strzałka nie zaminiała sie na kreski i aby nie można było zaznaczyć tego tekstu.
Jak tego dokonać?
Cysiaczek
17.07.2006, 23:28:24
1. To nie jest temat na forum php, tylko 'przedszkole', albo 'po stronie przeglądarki'.
2, Da się to zrobić. Należy poczytać o JavaScripcie, lub odnaleźć jakiś gotowy skrypt. Jest tego pełno w sieci. Dużo wie pan Google oraz to forum, tylko trzeba poszukać
Ludvik
17.07.2006, 23:44:14
Nie rób tego najlepiej, bo to nie ma sensu. Przeszkadza normalnym ludziom w użytkowaniu strony. Ci, którzy będą chcieli ukraść tekst, poradzą sobie z tym. JavaScript wyłącza się w kilka sekund.
Cysiaczek
17.07.2006, 23:46:36
@Ludvik - nie jestem pewien, więc jak się mylę to mnie popraw, ale czy uzycie innerHTML i zablokowanie możliwości zaznaczenia nie jest całkiem sympatyczne? W kodzie strony nie masz tego, co wstawiasz przez innerHTML
Ludvik
17.07.2006, 23:51:45
Jakaś magia, że tekst się dostaje do przeglądarki klienta? Gdzie masz zamiar trzymać treść podstawioną do dokumentu? Jakoś musisz przekazać, gdzie te dane są, a wtedy dostęp do nich nie jest zbytnim problemem.
A poza tym innerHTML nie jest elementem zgodnym ze standardem DOM.
mike
18.07.2006, 07:01:35
A jaki to ma związek z php?
Przenoszę na Przedszkole.
SHiP
18.07.2006, 09:28:58
Ludvik -> jeżeli użyjemy ajaxa to ciężko będzię skopiować wczytaną treść... Jest ona w pamięciu tymczasowej przeglądarki ale nie jest wrzucana do cache...
Ale jesli ktos bedize uparty to i tak sie nie obronimy zawsze ktoś może przerobić kod JS strony znajdującej sie w cache'u ;]
siemakuba
18.07.2006, 09:37:09
a dlaczego nie chcecie się zgodzić z tym co mówi @Ludvik? Dajcie na forum link dowolnej strony, która ma dowolne zabezpieczenia tekstu przed kopiowaniem. A potem patrzcie i podziwiajcie jak kolejne osoby wklejają dopiero co skopiowany tekst z tejże strony.
Nie da się zrobić 100% skutecznego zabezpieczenia.
Zabezpieczenia kombinacyjne, jak napisał Ludvik, utrudniają tylko korzystanie ze strony normalnym użytkownikom.
pozdr.
nasty
18.07.2006, 09:49:05
Racja, niema takego czegos jak zabezpieczenie, sa tylko utrudnienia, ja bym moze pobawil sie troche flashem, albo gdlib
camillos
14.04.2008, 16:01:23
Jestem ciekawy, co powiecie na takie "zabezpieczenie" (oczywiście tylko utrudnienie). Myślę, że mam sens przy większych tekstach. Oczywiście zrobione prostym skryptem php +css
sorry Ludvik za wykorzystanie Twojego posta :-)
Zobaczcie tutaj oczekuję "wklejek" :-)
PawelC
14.04.2008, 16:04:22
camilos takie zabezpieczenie to nie problem

kopiujesz tekst i piszesz skrypt który zamiast <b> i </b> zrobi Ci białą spacje a później przy pomocy trim usunąć białą spacje i połączyć

Fakt komuś komu nie będzie się chciało tym bawić to da sobie spokój ale inni pewnie pójdą tym tropem co napisałem.
Crozin
14.04.2008, 16:06:53
Cytat
Nie rób tego najlepiej, bo to nie ma sensu. Przeszkadza normalnym ludziom w użytkowaniu strony. Ci, którzy będą chcieli ukraść tekst, poradzą sobie z tym. JavaScript wyłącza się w kilka sekund.
Wystarczyło:
Kod
<style type="text/css">
b{content: " "}
</style>
A to "utrudnienie-zabezpieczenie" uniemożliwia chociażby osobom niewidomym korzystanie ze strony
grzesiek_g
14.04.2008, 16:11:15
Najgłupsze rozwiązanie jakie kiedykolwiek widziałem na stronach:) Chociażby z powodu Google i czytników ekranowych. Najlepszym zabezpieczniem treści na stronie jest ich nie publikowanie.
camillos
14.04.2008, 16:14:14
Oczywiście, takie zabezpiecznia mają tylko ograniczyć wulgarną kradzież czyichś tekstów typu ctrl_C ctr_V. Chyba jednak liczba osób, które znają php jest mniejsza od tych, które potrafią wyłączyć js w przeglądarce

. I oczywiście nie chroni przed skanerem.
Cytat(grzesiek_g @ 14.04.2008, 17:11:15 )

Chociażby z powodu Google i czytników ekranowych.
Przecież nie chodzi o zabezpieczania w ten sposób całej strony! Nikt nie stosuje znaków wodnych na gazetach. I niekt nie twierdzi, że znaków wodnych nie da się obejść.
Ale fakt, ten sposób, który podał Crozin czyni pomysł zbyt łatwym do obejścia.
grzesiek_g
14.04.2008, 16:37:15
Przeczytałeś mojego posta? Kto chce ukraść i tak ukradnie a pozycja strony poleci w Google przez taki bełkot, pozatym pisałem też coś o czytnikach ekranowych. Chcesz marginalizować niewidomych?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.