Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: domyślne wypełnienie formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hhg
nie do końca da sie zakwalifikowac moje pytanie do jednej kategorii ponieważ szukam rozwiazania w php , js lub poprostu w htmlu

tworzę stronę o firmie hostingowej. Na jednej z podstron będzie informacja o każdym z hostingów, założmy że są 4:
hosting 1
hosting 2
3 i 4.

Chcę umieścic na tej stronie przy każdym z hostingów (1..4) linki do strony

i chciałbym aby od razu było wypełnione pole w formularzu 'hosting'.
Jęzli więc odwiedzajacy kliknął na hosting 1 to po przejściu na strone z formularzem było od razu zaznaczone 'hosting 1'

prosze pomoc
Aure
hmm?
a co za problem przesłać zmienną GET'em i na jej podstawie usatwić odpowiednio parametr selected w żądanym selecie?

google twym przyjacielem...
dczerner
Tak jak napisał Aure. Przykładowy link: http://kolos.math.uni.lodz.pl/~bart/zciach...osting=hosting1 A następnie w php przypisujesz sobie np. $hosting == $_GET[hosting]; Niewiem jak puźniej zrobić to w formularzu bo widzę, że to masz jako pole rozwijane, narazie sam popróbuj, bo teraz już jest puźno i niechce mi się sprawdzać jak to działa.
thornag
Pozniej mozna to zrobic tak ze przed 4 opcjami select prntujesz jeszcze jedna wybrana przez usera. Wynik tego taki ze masz select

1. <option selected><?=$hostingusera?></option>
  2. <option>hosting 1</option>
  3. <option>hosting 3</option>
  4. <option>hosting 2</option>

Mozna tez bawic sie z ifami ale to sie sprawdza tylko przy malej ilosci selectow np

1. <option<? (if($_GET['hosting'] == "hosting1") echo "SELECTED";?>>Hosting 1</option>

I tak w kolko.
hhg
no jasne, przeciez mozna GETem.. ok już działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.