Joachim Peters
25.07.2006, 11:51:24
Witam,
Pisze swojego cms, ale mam jeden dośc ważny problem.
W swoim cms chciałbym wprowadzić skrypt, który oddziela kod html od php -> system szablonów, ale mam problem ze stronicowaniem, a tutaj na forum jeszcze na ten temat nikt mi nie odpowiedział.
Więc mam pytanie...czy walczyć z tymi szablonami, czy sobie darować?
Ten cms nie będzie tylko do użytko przeze mnie!
Pozdrawiam
piczu
25.07.2006, 11:58:31
Jaki problem ze stronicowaniem? Szablony i tylko szablony.
mike
25.07.2006, 12:01:41
Stronicowanie odbywa się na warstwie php/SQL do szablonu jest wysyłana gotowa paczka z tabicą.
Tam wyświetlasz i tyle.
Możesz przesłac też info o ilości stron, bierzącej stronie, e.t.c. i to jest cały problem, znaczy się nie ma problemu

Opisz może dokładniej o co Ci chgodzi.
Joachim Peters
25.07.2006, 12:03:37
Problem z tym systemem szablonów opisałem tu
Temat: vsteStronicowanie
php programmer
25.07.2006, 12:28:44
Sam jestem świeży ze Smarty,
więc moge ustrzec przed chyba największymi grzechami
jakich dopuszczają sie początkujący Smart'owcy:
1. Niekorzystanie z tablic globalnych $smarty.get , $smarty.post , $smarty.session itd
Ja np. dla każdej zmiennej robiłem $smarty->assign('imie',$_POST['imie']);
2. Mieszanie tego co powinno być w php z tym co powinno być w szablonie i odwrotnie
Czyli na przykład przetwarzanie danych dopiero w szablonie zamiast w php
Właściwie szablon tpl powinien zawierać możliwie jak najmniej wstawek
i powinny być one w miare proste
Jak mi coś przyjdzie jeszcze do głowy to napisze
Prph
25.07.2006, 13:17:10
Taa Smarty. Nie wiem dlaczego, ale od samego poczatku bylem uprzedzony do smarty. Uzywam szablonow php. Bardzo, ale to bardzo funkcjonalne (najbardziej?). Do tego banalnie prosty kod do ich obslugi. Cos jeszcze? Najszybsze?
Adrian.
piczu
25.07.2006, 15:02:38
Cytat(Prph @ 25.07.2006, 12:17 )

Taa Smarty. Nie wiem dlaczego, ale od samego poczatku bylem uprzedzony do smarty. Uzywam szablonow php. Bardzo, ale to bardzo funkcjonalne (najbardziej?). Do tego banalnie prosty kod do ich obslugi. Cos jeszcze? Najszybsze?
Adrian.
nie wiem jak sie przedstawiaja szablony php, a dla mnie template_lite (odchudzona wersja smarty) sa bardzo szybkie. Moze ma ktos porownanie systemow szablonow?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.