Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] header + kotwice
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mery
Mam nastpujacy, dziwny problem. Oczywiscie dotyczy tylko IE bo w FireFoxie i Operze wszystko chodzi idealnie...

uzuwam funkcji header() do przekierowania na strone z koszykiem (sprawa dotyczy sklepu), na ktorej jest kotwica <div id="dostawa"></div> ( testowalem tez <a name=... )

1. <?php
  2. header('Location: sklep.php?s=koszyk#dostawa');
  3. ?>

Problem polega na tym ze po przekierowaniu IE nie widzi zmiennej $_GET['s'], dopiero po przeladowaniu strony (np przez nacisniecie odswiez) ja zauwaza blink.gif
Problem nie wystepuje jesli wklepie adres z kotwica recznie. Nie dziala tylko w tedy gdy przechodzi przez headera i to tylko w IE mad.gif

Wiecie moze o co moze chodzic ?
dtb
dlaczego piszesz to w forum php? skoro pod opera i firefoksem to dziala to nie jest wina php tylko porogramistow z micro$oftu.
Mery
Pisze w php bo problem dotyczy php a nie np javascriptu czy xmla
Problem pojawia sie przy uzyciu funkcji php, po wpisaniu z palca nie ma problemu.

A to ze IE jest jaki jest to nie jest problem tylko microsoftu, tylko glownie programistow bo wciaz wiekszosc ludzi korzysta z IE.

Moze ktos po prostu sie z tym juz wczesniej spotkal.
KG-
------- test5.php
  1. <?
  2.  
  3. header ('Location: sklep.php?s=koszyk#dostawa');
  4.  
  5. ?>

----- sklep.php
  1. <? print_r($_GET); ?>

Wynik w IE 7:
  1. <?php
  2. Array ( [s] => koszyk )
  3. ?>

Nie sprawdzałem w IE6 ale IE7 ma praktycznie jak na razie te same funkcje do obsługi większości rzeczy, m.in. tak samo beznadziejnie obsługuje css (jeśli można to nazwać obsługą), więc może przyczyna tego problemu leży gdzie indziej.
.radex
Można użyć przekierowania HTML. (Refresh). jest to mniej wygodne rozwiązanie ale może działać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.