niedawno zaczalem pisac jakies tak sobei aplikacje za pomoca programowania obiektowego no i napisalem sobie klase do obslugi bazy MySQL, ale chce rowniez napisac sobie klase do obslugi newsow, ale nie wiem jak przeniesc metody z klasy do bazy do klasy z newsami bez ponownego ich pisania
oto kod klasy SQL:
<? class db{ private $db; private $wb; public $wynik; public $rows; private $DBhost; private $DBuser; private $DBpass; private $DBname; function __construct(){ require('db.php'); $this -> DBhost = $DBHOST; $this -> DBuser = $DBUSER; $this -> DBpass = $DBPASS; $this -> DBname = $DBNAME; }else{ } } // end __construct(); function dbConnect(){ $this -> db = @mysql_connect($this -> DBhost, $this -> DBuser, $this -> DBpass) OR die ('DB : brak polaczenia z baza: '. mysql_error()); $this -> wb = @mysql_select_db($this -> DBname) OR die ('DB : blad przy wyborze bazy: '. mysql_error()); } // end dbConnect($host, $user, $haslo, $baza); function __destruct(){ } } // end __destruct(); function query($query){ } // end query($query); function fetch_row(){ return 1; } } // end fetch_row(); function num_rows(){ } // end num_rows(); } ?>
a tutaj mamy clase news ktora dopiero zaczynam pisac

<?php class news{ function news(){ $db -> query("SELECT * FROM news"); } } ?>
moze mi ktos pomoc bo nie wiem ;/ jak sie do tego zabrac, gdzies czytalem o dziedziczeniu czy czyms takim ale zabardzo nie wiem jak tego uzyz w tym przypadku, prosze o jakas podpowiedz