Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [bibloteka] SimpleLog
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Algorytmy, klasy, funkcje
splatch
Witam serdecznie,
jakiś czas temu na własne potrzeby stworzyłem bibliotekę, która służy do logowania wyjątków. Jest ona wzorowana na podobnym pakiecie z Mojavi 2.0, z drobnymi poprawkami.

Biblitekę można znaleść pod adresem http://delta.dywicki.pl/Logging/

Sposób użycia jest bardzo prosty.
Na początku tworzy się Loggera z domyślnym poziomem raportowania, następnie dorzuca się do niego appendery z odpowiednimi formatami. Dla przykładu:
  1. <?php
  2.  
  3. $logger = new BasicLogger(Logger::NONE);
  4. $logger->addAppender('primary', 
  5. new FileAppender(new TabLogFormat(), array(
  6. 'file_name' => 'log-txt.txt'
  7. )));
  8.  
  9. // i później
  10. $logger->log($exception [, level]);
  11. ?>

Przekazywanie tablicy do konstruktora appendera jest konieczne by zachować zgodność z interfejsem, który określa jednolite konstruktory.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie.
NuLL
Podoba mi sie smile.gif Chociaz ja bym nalozyl formatowanie na samym koncu - na poczatku calosc kolekcjonujac - moge potem dane sobie jakos wewn na koncu obrobic niz zapisywac to odrazu to pliku smile.gif
splatch
Problem w tym, że nie zawsze chcesz dostawać pliki XML na mail. Formater jest przywiązany do appendera by dla jednego loggera mogły operować różne appendery z różnymi formatami - tzn FileAppender+XmlLogFormat i MailAppender+SimpleLogFormat.
Bastion
Hm, podoba mi sie to - cos mi sie zdaje ze bede musial wyposazyc Class5 w obsluge wyjatkow,
mozliwosci jakie daje ich stosowane sa wrecz imponujace . Splatch co do Twojej biblioteki, czy
jest mozliwosc formatowania wlasnych outputow ? Cos na wzor logow Apache - majac zestaw
znacznikow np %L - linia %f - plik
splatch
Korzystając z ConfigurableLogFormat można określić własny format na podstawie dostępu do wyjątku %exc.? i %date.?. Dla przykładu:
  1. <?php
  2. $format = new ConfigurableLogFormat('[%date.d.%date.m.%date.Y][%exc.code] %exc.message');
  3. ?>

Źródło tego formatera
mike
Przenoszę z Ocen na Algorytmy, klasy, funkcje
NetJaro
Klasa ładnie napisana, podoba mi się. Gratulację, nie mam żadnych zastrzeżeń smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.