Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polskie znaki specjalne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ossi
Witam serdecznie all,
mam maly problem z ktorym staram sie uporac lecaz nic z tego nie wychodzi i postanowilem poprsoic innych o pomoc....
mam stronke w phpie i korzystam tesh ze smartow i wpdalem na pomysl zeby generowac pewne zestawienie stanow do excela - jako ze nie potrafilem tego zrobic do excela wpadlem na pomysl zeby zrobic do do xml-a ktory bedzie zawieral tagi excelowskie czyli otworzenie bezposrdenio po excelem daje nam piekny widok sformatowanego wielokolorowego raportu

wszystko fajnie by bylo gdyby nie polskie znaki ....
zamiast śłęąóżć .... mam same pytajniki ... tylko ze dziwna sprawa gdy to samo pytanie do bazy zadam tylko kaze php wyswietlic to na stronie a nie wpisac do pliku wszystko mam correct

bardzo prosze o pomoc i jakies wskazowki
bigZbig
To jest kwestia kodowania. Zapewne wyswietlajac w przegladarce uzywasz iso lub utf8 natomiast w excelu uzywane jest kodowanie windowsowe.

Sprobuj uzyc tych metod.
  1. <?php 
  2. function cpToIso ($text)
  3. {
  4. $iso = "xa6xa1xafxcaxc6xacxd3xa3xb6xb1xbfxeaxe6xbcxf3xb3";
  5. $cp = "x8cxa5xafxcaxc6x8fxd3xa3x9cxb9xbfxeaxe6x9fxf3xb3";
  6. $text = strtr($text, $cp, $iso);
  7. return $text;
  8. }
  9. function isoToCp ($text)
  10. {
  11. $iso = "xa6xa1xafxcaxc6xacxd3xa3xb6xb1xbfxeaxe6xbcxf3xb3";
  12. $cp = "x8cxa5xafxcaxc6x8fxd3xa3x9cxb9xbfxeaxe6x9fxf3xb3";
  13. $text = strtr($text, $iso, $cp);
  14. return $text;
  15. }
  16. ?>
ossi
oki sprobuje dzieki

sad.gif niestety nie pomoglo pojawiaja sie inne dziwne znaczki
bigZbig
A jakiego kodowania uzywasz na stronie?
ossi
na stronie uzywam iso-8859-2
ale z tym xml to tak ze w php go tworze i zostawiam go na serwerze
na stronce udostepniam link pobierz report.xml

w xmlu jest pelno :
<Row>
<Cell ss:StyleID="s38"><Data ss:Type="String"> tylni pas górny, œrodkowy element 1/2 pod³ogi</Data></Cell>
<Cell ss:StyleID="s34"><Data ss:Type="String">08-01-555</Data></Cell>
<Cell ss:StyleID="s34"><Data ss:Type="Number">0</Data></Cell>
<Cell ss:StyleID="s34"><Data ss:Type="Number">60</Data></Cell>
<Cell ss:StyleID="s39"><Data ss:Type="Number">1</Data></Cell>
</Row>
sprawdzilem dokladnie i te poslkie znaki zapisane "inaczej: wywyoluja problem przy otwieraniu pliku
Alkagar
Z tego co wiem to jeszcze zależy jakie masz kodowanie w pliku XML i w jakim Kodowaniu zapisujesz do tego XML-a.
Jeżeli używasz na stronie iso-8859-2 to najlepiej sobie kodowanie w xmlu ustaw na iso-8859-2, Wtedy nie będziesz miał problemu z wyświetlaniem na stronie (teoretycznie przynajmniej, gdyż funkcje służące do obsługi xmla konwertują sobie "wewnątrz" siebie na utf-a wiec i tak wtedy musisz je przekonwertować jeszcze raz tongue.gif)
Co do exportu do Excela to nie probowałem jeszcze ale jeżeli kożysta on z Kodowania Windows to spróbuj wszystko na tym kodowaniu zrobic.
ossi
oki thx all dziala ale tylko z funkcjami bigZbig-a
thx much ludziska i pozdrafiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.