Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kurs Tworzenia Aplikacji w php
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Riklaunim
Na stronie www.php.rk.edu.pl znajduje się rozwijany na bieżąco kurs tworzenia aplikacji w php z wykorzystaniem prostego frameworka Code Igniter (jak na razie). Kurs przeznaczony raczej dla początkujących winksmiley.jpg

Wszystkie opinie mile widziane smile.gif
piotrd
http://www.php.rk.edu.pl/index.php/site/art/14 -> przypomina mi stronę Windows Update...
Turgon
Co z tego ? Kurs jest według mnie bardzo dobry.
Cieszę sie że ktoś nareszcie wziął się za to, bo mam dość pytań w stylu "ejj... Jak zrobić portal?"...
.rh-
Tak jak wspomnial piotrd, strona bardzo, przypomina Microsoftową Update, nie chce tu mowic o plagiacie,bo widzę ze to szablon wykonany przez kogoś innego.

Jeśli chodzi o treść sprawia wrażenie uporządkowanej, jeszcze mozna dodac linki do serwisow tematycznych, z wyszczegolnieniem jakis konkretnych artykulow..

Pozdrawiam!
Turgon
Cytuje pana riklaunima :
Cytat
zwykły darmowy szablon do "dokumentacji" i temu podobnych

Żeby wątpliwości nie było.

Zdravim
Turgon
Seth
@Turgon: jestes jego adwokatem ?

@Riklaunim: ze tez Ci sie chcialo ;D
Riklaunim
Szablon nazywa "sinorca2" czy jakoś tak. Wziąłem go m.in dlatego że miał od razu CSS dla drukowania tongue.gif można go spotkać na oswd.org czy openwebdesign.cośtam smile.gif

Cytat(Seth @ 6.08.2006, 00:11 ) *
@Turgon: jestes jego adwokatem ?

Jest wyznawcą MVC, niszczycielem ksiąg gości na txt Rkingsmiley.png
mike
~Riklaunim zdecyduj się co mamy oceniać, bo w sumie to ja nie wiem.

Kurs?
Ocena kursu w, którym jest tylko
I. Wymagania i Potrzebne Narzędzia
II. Wprowadzenie do php

to zero na dziesięć.

A może Ty chciałeś nam się frameworkiem pochwalić "przy okazji" tongue.gif :?:
Riklaunim
przecież Code Igniter nie jest mój
mike
Cytat(Riklaunim @ 6.08.2006, 01:12 ) *
przecież Code Igniter nie jest mój

No właśnie.

Skoro Code Igniter nie jest Twój, a cały "Kurs" składa się tylko ze wstępu to stąd moje pytanie: Co tu mamy oceniać?
bela
Mówiąc szczerze poruszenie po rozdziałach jest do d... Żeby przejść dalej muszę kliknąć wstecz w przeglądarce :/
Riklaunim
Cytat(mike_mech @ 6.08.2006, 01:16 ) *
No właśnie.

Skoro Code Igniter nie jest Twój, a cały "Kurs" składa się tylko ze wstępu to stąd moje pytanie: Co tu mamy oceniać?

Jest już około 20paru "artykułów" i jest to na bieżąco rozwijane. To trochę więcej niż "Documentation" po angielsku.

Cytat(bela @ 6.08.2006, 01:19 ) *
Mówiąc szczerze poruszenie po rozdziałach jest do d... Żeby przejść dalej muszę kliknąć wstecz w przeglądarce :/

Trzeba będzie to poprawić smile.gif
Turgon
Hihihihi...

Nie wiem co wy macie do tego wstecza ja posługuje się backspace i page down jak coś czytam i nie wiem w czym problem...
Fuzja
Ogólnie kurs fajny winksmiley.jpg .
]Jakie tematy będziesz w nim jeszcze podejmował i jakie warsztaty jeszcze będą ? smile.gif
Riklaunim
Cytat(Fuzja @ 6.08.2006, 10:51 ) *
Ogólnie kurs fajny winksmiley.jpg .
]Jakie tematy będziesz w nim jeszcze podejmował i jakie warsztaty jeszcze będą ? smile.gif

Trudno powiedzieć ale trochę w CI jeszcze na pewno posiedzę. Na pewno coś będzie z zabawą w GD. Jakaś galeria albo coś smile.gif Co do reszty to się pomyśli jeszcze.
hwao
Mnie się BARDZO podoba, nie wiem czemu sie czepiacie?

Chyba pierwsza osoba w Polsce, która uczy używac gotowe, dobre i ukończone rozwiązanie - a nie proboje wcisnac swój słaby (lekko mówiac) kod.

Oby całość była dalej rozwijana, a zawartość powiekszyła sie 10'cio krotnie smile.gif
revyag
Nie przeczytałem wszystkiego ale po lekturze części tego kursu wrażenia mam pozytywne.
Jeśli chodzi o funkcjonalność to rzeczywiście nawigacja trochę kuleje, przydałby się linki do indeksu na górze i dole strony,trudne to chyba nie będzie smile.gif
No i mam jeszcze pytanie jakie ma zastosowanie link "pokaż czysty kod", który otwiera nowe okno z kodem który przecież widać....
Riklaunim
dla kolorowanego kodu "kopiuj/wklej" skopiuje również numery wierszy.
Speedy
Cytat
Nie Polecamy

› prv.pl

Ale antyreklama tongue.gif.

Niestety nie znalazłem czasu, aby się dokładniej wczytywać w ten kurs, lecz de facto wszystko zdaje się być na pierwszy rzut oka dobrze uporządkowane i całość prezentuje się przyzwoicie.
TomASS
A mi się treśc (bo to chyba jest do oceny) podoba smile.gif Fajnie, że coś takigo jest (czy nie jest to konkurencja do wortalu.php.pl? tongue.gif - ale cóż konkurencja działa na kożyśc klienta tongue.gif ) będzie można podawac jako linka dla poczatkujących leniuszków guitar.gif
Fuzja
Riklaunim :
a może zrób jakiś opis jak na serwerze u providera zainstalować CI, bo coś mi nie wyszło w przeciwieństwie do locala.
I mam pytanie banalne :
jak robię katalog w application powiedzmy test i przerzucam do niego te katalogi config, controllers itd to w jaki sposób mam odpalić pewien kontroler ?
gdy nie ma folderu z innym projektem w appliation, tylko prosto tam sie wrzuca pliki projektu robi sie tak :
http://domena.com/ci/index.php/test , a gdy mam folder z innym projektem w application jak mam to zrobic ? http://domena.com/ci/nazwafolderu/index.php/test nie dziala sad.gif
Pytania pewnie i banalne, ale zmęczony jestem i nie myśle już zbyt dobrze nad sensem pytania i rozwiazaniem(chociaz próbowałem z 20 minut)mam nadzieję, że załapałeś o co mi chodzi.
No i jak możesz to dorób tam pokrótce informację jak u providera zainstalować, bo nie lubie u siebie na localhoscie, bo mi wszystko muli.
Riklaunim
w index.php ustawiasz zmienną $application_folder wskazującą nazwę tego extra katalogu (u ciebie byłoby to "test") gdy to podasz linki działają bez zmian, bez tego ekstra katalogu.
Fuzja
Dzięki, a jak z tym opisem instalki u providera?
Bedzie smile.gif ?
Riklaunim
coś na pewno wrzucę ale instalacja CI sprowadza się do wrzucenia plików i edycji ścieżki w configu + zmniejszeniu poziomu logowania (i chmody na katalog logów). W każdym bądź razie coś ładnego napiszę.
Ludvik
Moim zdaniem pomysł ciekawy. Nie zagłębiałem się w kurs dot. Code Ignitera, ale rzuciłem okiem na podstawy php. Z całym szacunkiem do Ciebie, nie podoba mi się trochę ten tekst. Opis instalacji jest pobieżny, ale tutaj można przymknąć oko. Problem stanowi raczej druga część.

Zaczynasz przedstawieniem sposobu uruchomienia skryptu php - czyli wstęp jest napisany dla ludzi, którzy przeżywają pierwszy raz z php tongue.gif Następnie przechodzisz od razu do oop, klas i frameworków. Pamiętaj, że docelowy odbiorca prawdopodobnie nie będzie wiedział czym są zmienne, co to jest kontrola typów, jakie operatory implementuje php itp... I na nic mu fakt, że wie czym jest funkcja, skoro nie wie co ma w niej umieścić. Nie podoba mi się też opis struktury jaką jest klasa... Traktujesz ją raczej jako "cukierek" składniowy, czyli elegancki sposób zamknięcia kilku funkcji. Idea programowania obiektowego jest inna, o czym powinieneś wiedzieć smile.gif Na końcu zamieściłeś notkę o zasięgach, która powinna pojawić się na początku przed kilkoma rzeczami, których nie ma.

Jeżeli poprawisz ten kurs to będzie na prawdę w porządku smile.gif
Szablon, jak sam napisałeś, nie jest Twojego autostwa, więc nie oceniamy go. Co prawda pisany w starym HTML 4.01 (do tego transitional), to jednak waliduje się i to jest plus.

Popracuj jeszcze trochę, a może z tego wyjść coś ciekawego. Powodzenia smile.gif
Riklaunim
Strona została "wyremontowana" smile.gif Obecnie wszystkie Biblioteki oparte są o framework Django napisany w Pythonie. Kurs CI nadal będzie rozwijany,
Turgon
Cytat
Przekierowanie domen Biblioteki w toku
W najbliższych dniach nowe Biblioteki powinny być w pełni dostępne

Ekhem... Tak korzystać się nie da.
kackoz
Co tak długo? Serwis jest w tej chwili BEZużyteczny tongue.gif
Riklaunim
DNSy już przekierowane jak należy smile.gif
Earth
Mi się podoba kurs, zwłaszcza to że jeszcze ktoś robi takie darmowe kursy.

Riklaunim, ale Cię skrytykowali na tym forum. Na forum eksperta raczej wszyscy dobrze przyjęli pomysł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.