Moim zdaniem pomysł ciekawy. Nie zagłębiałem się w kurs dot. Code Ignitera, ale rzuciłem okiem na podstawy php. Z całym szacunkiem do Ciebie, nie podoba mi się trochę ten tekst. Opis instalacji jest pobieżny, ale tutaj można przymknąć oko. Problem stanowi raczej druga część.
Zaczynasz przedstawieniem sposobu uruchomienia skryptu php - czyli wstęp jest napisany dla ludzi, którzy przeżywają pierwszy raz z php

Następnie przechodzisz od razu do oop, klas i frameworków. Pamiętaj, że docelowy odbiorca prawdopodobnie nie będzie wiedział czym są zmienne, co to jest kontrola typów, jakie operatory implementuje php itp... I na nic mu fakt, że wie czym jest funkcja, skoro nie wie co ma w niej umieścić. Nie podoba mi się też opis struktury jaką jest klasa... Traktujesz ją raczej jako "cukierek" składniowy, czyli elegancki sposób zamknięcia kilku funkcji. Idea programowania obiektowego jest inna, o czym powinieneś wiedzieć

Na końcu zamieściłeś notkę o zasięgach, która powinna pojawić się na początku przed kilkoma rzeczami, których nie ma.
Jeżeli poprawisz ten kurs to będzie na prawdę w porządku

Szablon, jak sam napisałeś, nie jest Twojego autostwa, więc nie oceniamy go. Co prawda pisany w starym HTML 4.01 (do tego transitional), to jednak waliduje się i to jest plus.
Popracuj jeszcze trochę, a może z tego wyjść coś ciekawego. Powodzenia