Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona która sprząta po sobie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
integer000
Zazwyczaj jak się gdzieś wchodzi to strony zostawiają po sobie ślady w pamięci podręcznej, oraz w historji.
A da się tak zrobić żeby po załadowaniu się całej strony na jej końcu był skrypt króry usuwa te wszystkie dane ?

Albo jak to zrobić żeby dane te wogule się nie zapisywały na dysku, albo usuwały po wyjściu ze strony...
MagnuM
Zapewne chodzi o ciastka. Autor strony jest w stanie usuwać ciastka, ale po co? Przecież takie jest ich zastosowanie. Jakby nie miały się znajdować na dysku to nie byłyby deklarowane, tylko używane byłyby zwykłe zmienne.

Ciastka można wyłączyć, ale jest to niewygodne i nie zaleca się. W większości przeglądarek jest opcja do usuwanie Ciastek, plików tymczasowych i takich tam...
mike
~MagnuM taka funkcja jest jak najbardziej OK.
forum.php.pl ma takie coś.

Na dole strony głównej jest link Usuń cookies utworzone przez to forum.

Zastosowanie? na przykład przeglądasz w kafejce jakąś stronę, na przykład forum i chciałbyś aby dla bezpieczeństwa cookies zostały wywalone, aby nikt nie patrzył gdzie chodziłeś i co oglądałeś.

~integer000A jak to zrobić?
Bardzo łatwo. Przeczytać ten fragment w manualu (setcookie()):
Cytat
Aby skasować ciasteczko, należy ustawić datę ważności na datę w przeszłości, co uruchomi w przeglądarce mechanizm kasowania ciasteczek.
Cytat
Ciasteczko może być usunięte tylko z tymi parametrami, z jakimi je ustawiono.

P.S.
~MagnuM ale masz pecha, cały wieczór chodzę i Cię strofuję.
Zapewniem jednak że nie robię tego specjalnie, jakoś tak wyszło, że się nudzę i odpisuję wszystkim smile.gif
MagnuM
A widzisz... ja czasem mam tendencje do nieużywania mózgu i trace pomysły na zastosowania ;p

Bardzo dobrze biggrin.gif Poprawiasz mnie i ja się czegoś nauczę pomagając innym ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.