Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: błąd funkcji: move_uploaded_file()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ravo
Przy wysyłaniu pliku na jednym z serwerów wywala mi poniższy błąd:

Warning: move_uploaded_file(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp/phpUYcmUm) is not within the allowed path(s): (/home) in /home/bm/public_html/zarzecze/rpgallery/upload.php on line 141

Warning: move_uploaded_file(/tmp/phpUYcmUm): failed to open stream: Operation not permitted in /home/bm/public_html/zarzecze/rpgallery/upload.php on line 141

Warning: move_uploaded_file(): Unable to move '/tmp/phpUYcmUm' to 'foto/0001.jpg' in /home/bm/public_html/zarzecze/rpgallery/upload.php on line 141

Czy mogę mu jakoś zapobic ja jako programista czy jest on wyłącznie winą źle skonfigurowanego serwera bo na wszystkich innych nic takiego mi się nie wyświetla i funkcja działa poprawnie?
Cysiaczek
Nom. np ustawic CHMOD dla katalogu /tmp, lub zmenic ściężkę na swój katalog domowy, bo masz ograniczenia w cofaniu się w górę.
Ludvik
Uprawnienia nic tutaj nie znaczą. Administrator serwera ograniczył możliwość korzystania z innych katalogów niż /home. Zapomniał o tym, że php korzysta z /tmp. Wina raczej po stronie administratora i nic na to nie poradzisz.
ravo
Czyli to co pisze Cysiaczek nie pomoże?
Ludvik
Nie pomoże, bo to nie jest wina złych uprawnień, tylko konfiguracji php (open_basedir). Uprawnienia systemu plików są o poziom niżej w tej hierarchii. Zwróć uwagę na to administratorowi.
Cysiaczek
No toz podałem dwa wyjścia laugh.gif albo chmody, albo /home/

Pozdrawiam.
Ludvik
A jak chcesz zmienić z poziomu skryptu upload_tmp_dir na /home/...? Pliki tymczasowe są tworzone automatycznie przez php i zabronienie dostępu do folderu tymczasowego jest błędem administratora i wymaga zmieny konfiguracji php.
ravo
wielkie dzięki Panowie jeżeli jeszcze możecie mi pomóc albo raczej mojemu administratorowi to co robić ma żeby nadać mi uprawnienia do używania TEMPa?? i Gdzie to ma zrobić w php.ini??
Ludvik
Dopisać ścieżkę /tmp/ do dyrektywy open_basedir w konfiguracji php. Ścieżki oddziela się chyba średnikami.
ravo
Wielkie dzięki za pomoc mojemu administratorowi winksmiley.jpg
lukapa
mam pytanko czy z tego samego powodu pokazuje mi sie :

Warning: move_uploaded_file(/users/lukapa/public_html/php-files/uploadery//kuki.txt) [function.move-uploaded-file]: failed to open stream: Permission denied in /users/lukapa/public_html/php-files/uploadery/common.php on line 38

Warning: move_uploaded_file() [function.move-uploaded-file]: Unable to move '/tmp/phpm3ApbI' to '/users/lukapa/public_html/php-files/uploadery//kuki.txt' in /users/lukapa/public_html/php-files/uploadery/common.php on line 38
Unable To Copy

###########Edit###########

Czy ktoś wie może prosze o odpowiedz

##########edit2###########

jak mniemam chyba nikt nie wie co to znaczy i co z tym zrobić hmmmm cuż przeżyje tongue.gif

$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#$#
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.