napisałem serwis pod kodowanie utf8 i przy wysyłaniu maili zauważyłem, że nie zawsze dobrze koduje maile wysyłane w formacie html. Ze sprawdzanych 3 serwisów pocztowych - gmail.com, wp.pl i o2.pl problem dotyczy tylko o2
fragment kodu:
<?php public function sendMail($email, $subject, $content, $replyTo=null) { $head="From: mailer@costam.pl"; $head.="MIME-Version: 1.0"; $head.="Content-Type: text/html; charset=utf8"; $footer='<br /><br />stopka'; $content=$content.$footer; } ?>
zauważyłem, że Allegro też ma kodowanie utf8 i maile które trafiają na o2 nie mają problemów z kodowaniem - nie ma w nich krzaczków

sorki, że piszę odpowiedź na własnego posta, ale może komuś się to przyda

cały problem polegał na tym, że miałem skrypt zakodowany w uft8, mail był w iso, ale jego treść w utf.
Rozwiązanie problemu:
<?php public function sendMail($email, $subject, $content, $replyTo=null) { $header="From: mailer@aders.plrn"; $header.="Mime-Version: 1.0rn"; $header.="Content-type: text/html; charset=ISO-8859-2rn"; $header.="Content-Transfer-Encoding: 8bitrn"; $subject=iconv("UTF-8","ISO-8859-2", $subject); $footer='stopka'; $content=iconv("UTF-8","ISO-8859-2", $content.$footer); } ?>