Trochę poczytałem na forum mySql i wnioski są takie:
- widoki w przypadku prostych zapytań wykonywanych na widoku nie obniżają wydajności bazy - plusem jest tu oczywiście uproszczenie dostępu do danych. Kilka osób skrażyło się jednak, że przy bardziej skomplikowanych zapytaniach na widoku mySql ma tendencję do spadku efektywności w stosunku do porównywalnego zapytania dla wielu tabel.
- rozmawiałem też z osobą która ma MCP z MSSQL i na tej bazie polecają robienie widoków - wynika to ze specyfiki tego silnika - tam widoki w większości przypadków (mowa o najnowszym serwerze) dają wzrost wydajności

. Szczególnie dobre rezultaty dają widoki tworzone dla złożeń z wielu tabel, na których są zakładane klucze pod kontem konkretnych zapytań. Nie wiem jednak jak to wygląda w mySql.
- ta sama osoba, mówiła, że jednak procedury i tak są wydajniejsze od widoków, także w optymalizacji jeszcze lepiej stosować procedury (ale to raczej było do przewidzenia).
Wniosek ogólny - w mysql raczej widoki powodują obniżenie wydajności (choć może zdarzyć sie konkretna sytuacja w której widok może poprawić wydajność - na formu znalazłem opinię osoby, która twierdzi, że w przypadku algorytmu TempTable może zwiększyć się wydajność). Plusem jest tu napewno to, że wbrew moim pierwotnym przypuszczeniom działanie widoków w mysql daje relatywnie mały spadek wydajności przy prostych zapytaniach kierowanych do widoku. Generalnie przeważa jednak opinia, że widoki warto stosować dla "klarowności" kodu/dostępu do danych - jeśli kluczowa jest wydajność lepiej zrezygnować z widoków (i stosować procedury).
Zaciekawiła mnie sprawa MSSQL i wydajności widoków - no ale to zupełnie inna klasa bazy danych.
Wniosek końcowy - widoki mysql mają 2 algorytmy tworzenia i wiele opcji dodatkowych - przy umiejętnym stosowaniu spadek wydajności może być znikomy - ewentualnie może być nawet mały wzrost wydajności w sprzyjających warunkach - trzeba więc dobrze wiedzieć co się robi. A myślałem, że widoki są proste
* wszystko powyżej to rozważania teoretyczne nie poparte żadnym doświadczeniem w tej kwesti z mojej strony więc mogą to być po prostu wierutne bzdury