Usiłuję napisać manager plików i folderów. Problem w tym ze myslac nad projektem... niewiele udało mi sie wymyslic. Napisałem tyle ile zdołałem.. potem powstał problem: jakej funkcji warunkowej uzyc i w jakiej kolejnosci by osiagnac zamierzony efekt? Switch.. ale kiedy.itp.Moze pokaze kod, bedzie przynajmniej juz cos wiadomo, (kod bed komentarzy ale objasnie najwanziejsze czesci - przy których sa problemy.
GLOWNY PLIK: (a ponizej naglowek i stopka (nieistotne ale zamieszcze).)
<?php require_once('naglowek.lf'); $LOKALIZACJA_BAZOWA=$_SERVER[DOCUMENT_ROOT]; $dana1=$_POST['dana1']; echo"<hr width=100%><p class="czcionka_white">Lokalizacja: dirname($LOKALIZACJA_BAZOWA) </p><hr width=100%><br><table width=35% border="1" align=left><tr><td>"; $file_dir=$LOKALIZACJA_BAZOWA.'/'.$dana1.'/'; } } else { } } echo"<p class=czcionka_white> Nazwa folderu;komenda: </p><form method=POST action=index.php><input type=text name=dana1> <input type=submit value=pokaz></form><br>"; require_once('stopka.lf'); ?>
stopka: (rozsz. *.lf)
</BODY></HTML>
naglowek: (rozsz. *lf)
<?php <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <HTML> <HEAD> <meta HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html; charset=UTF-8"> <LINK REL=STYLESHEET TYPE="text/css" HREF="xipp_sys.css"> </HEAD><BODY> ?>
Na poczatku idea była taka by napisać całość w oparciu wygladem o total commandera chocby.
Jednak nie jest to proste/.. przynajmniej dla mnie. W sieci nie znalazłem info jak napisac taki skrypt.A problemy czasem sie zdazaja.
$LOKALIZACJA_BAZOWA=$_SERVER[DOCUMENT_ROOT]; - tutaj okreslam dla zmiennej sciezke bazową. wpadlem na pomysl, by stworzyc "KONSOLE" za pomoca której sterowałbym zaprogramowanymi komendami wszystkim co obeznane z tematem: chmody, katalogi, usówanie plików. itp.
W tabeli otwieram folder i wyswietlam jego zawartosc.
jedyne co zdazyłem zrobic przed UTRATA

Jednak.. nie wiem jak zapisac instrukcje warunkową (najlepiej switch) chyba dla zmiennej $_POST o wartosciach KOMEND któe sterowałyby całoscia akcji:NP
cd.. - komenda dzieki której przeskakujac do wyzszego katalogu, moge potem sie za pomoca lini komend cofnac - poł dnia myslałem i nie wymysliłem jak cos takeigo napisac, no i w jakiej konstrukcji zapisac.
A gdybym wpisał nazwe pliku z rozszezeniem, wyswietliłbym go na ekranie. gdybym chciał zmienic chmod to .. to juz umiem., chodzi o sama koncepcje, jak cofnac sie do wczesniejszego folderu.. no i najgorsze:/
kod jest tak badziewnie przeze mnie napisany ze gdy wprowadze nazwe katalogu który istnieje,wyswietli mi sie on.. no ale gdy wtedy bede chciał przejsc do jego podkatalogu - NIC Z TEGO..czemu?
z uwagi na ta konstrukcje:
$file_dir=$LOKALIZACJA_BAZOWA.'/'.$dana1.'/';
Problem w tym /.. ze nie wiem tez jak sie zabrac za to. jako $dana1 jest nazwa katalogu do którego sie chce dostac, jelsi ona nie istnieje, wywala bład (nie napisałem poprpstu warunku dla tego zdarzenia (nie wiem w jakiej petli:/ chyba wszystko w switch.. , gdy wejde do katalogu (podam jego dobra nazwe), i zobacze wyswietlone podkatakogi.. bede hciał sie do nich dostac - nigdy w zyciu mi sie to nie uda:/ zmienna $file nie jest elastyczna.. nie wiem jak to napisac.
Chyba mogłbym poprostu uzyc połaczenia ftp - ale wiem ze inaczej (tak jak ja to chce zrobic) da się zrobic.
Mozecie odpalic całosc na wąsnych servach i looknac na działanie całosci (narazie inie usuwałem '.' i'..' bo to mało wazne w stusunku do tego ze nie wiem co robic dalej:(.
Prosze was o pomoc, jesli mozecie, napiszcie mi tylko szablon instrukcji warunkowych i ogólne wyjasnienie, bym wiedział jak poradzic sobnie z powyzszymi problemami, bez waszej weny ten skrypt mi nie powstanie:(.
Dziekuje za cierpliwosc i czekam na wasze uwagi i pomoc.