Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Procedura składowana MySQL 5.0.23-standard
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
ToPeR
Witam
chce stworzyć poniższą procedurkę w bazie:
  1. CREATE PROCEDURE crm_timetable_msg (IN userid INTEGER, OUT text VARCHAR(255))
  2. BEGIN SELECT timetable_description INTO text FROM timetable WHERE timetable_start < NOW() AND (timetable_end>NOW() OR timetable_end IS NULL) AND user_id = userid AND active=1
  3. END

i dostaje:
  1. MySQL ERROR:
  2.  
  3. You have an error IN your SQL syntax; CHECK the manual that corresponds TO your MySQL server version FOR the RIGHT syntax TO USE near 'SELECT timetable_description INTO text FROM timetable WHERE timetable_start < ' at line 3
  4.  
  5. QUERY:
  6.  
  7. CREATE PROCEDURE crm_timetable_msg (IN userid INTEGER, OUT text VARCHAR(255))
  8. BEGIN SELECT timetable_description INTO text FROM timetable WHERE timetable_start < NOW() AND (timetable_end>NOW() OR timetable_end IS NULL) AND user_id = userid AND active=1
  9. END

Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie popełniam błąd składni ? bo albo ja już mylę bazy, albo nie wiem...
babejsza
Cytat(ToPeR @ 22.08.2006, 20:20 ) *
  1. CREATE PROCEDURE crm_timetable_msg (IN userid INTEGER, OUT text VARCHAR(255))
  2. BEGIN SELECT timetable_description INTO text FROM timetable WHERE timetable_start < NOW() AND (timetable_end>NOW() OR timetable_end IS NULL) AND user_id = userid AND active=1
  3. END

.... _msg (IN userid INTEGER, OUT text VARCHAR(255)) <- czy tutaj miał być drugi nawias?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.