Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze mysql pod php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dymsza
mam problem z serverem php po odopaleniu skrypnuj jak nizej nie pojawiam mi sie nic po za 123..(niema ani informac o ustanowieniu poloczenia ani o braku poloczenia ) server php zainstalowany jest pod windowsem wie ktos co to moze byc questionmark.gif?

[php]<?php
echo '123...';
$link = mysql_connect('localhost', 'root', 'niepowiem')
or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
print ('Połączenie nawiązane');
mysql_create_db("zawodnicy");
mysql_close($link);
?>
Cysiaczek
Skrypt działa - zobacz, czy masz włączone raportownaie błędów w php.ini . Jeśli nie, to włącz. Na pewno masz mysql'a zainstalowanego? Sprawdź jeszcze, czy wpisujesz poprawne dane do połączenia.

Pozdrawiam.
dymsza
sytuacja sie troche poprawila ale teraz mam

Nie można się połšczyć: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client
Cysiaczek
Spróbuj przez mysqli_connect() , bo masz z tego co widzę mysql'a 5, albo używaj PDO. Jeśli jednak koniecznie chcesz mysql_xxx to poszukaj na forum topików związanych z konfiguracją php i przejrzyj manual. Zaleca się jednak stosowanie PDO.

Pozdrawiam.
dymsza
Fatal error: Call to undefined function: mysqli_connect() in E:\public_html\index.php on line 3

uzywam mysql 4.cos tam

co to jest PDO questionmark.gif?
Cysiaczek
0. Uaktualnij biblioteki php odpowiedzialne za MySQL'a.
1. Jaką wersję php posiadasz?
2.
Cytat
uzywam mysql 4.cos tam

Akurat to "coś tam" jest najważniejsze w tym wypadku :/

3. Poczytaj o PDO w manualu

Pozdrawiam.
dymsza
my sql 4.1.7
php 4.4.4 czyli naj z seri 4

napisze odpiwec moze kogos to zaciekawi zmienil sie sposub logowania i server tzreba odplac z parametrem --old-passwords
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.