Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Złożone zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
yasiek
Mam sobie takie zapytanie:
  1. SELECT forum_tematy.*, forum_users.login, forum_users.id, count( forum_posty.id )ilosc, max( forum_posty.czas )ostatni FROM forum_users, forum_tematy LEFT JOIN forum_posty ON forum_posty.temat = forum_tematy.id GROUP BY forum_tematy.id HAVING forum_tematy.autor = forum_users.id

No i niby wszystko jest dobrze, dopóki nie dodam do tego wybierania FROM forum_users, bo wtedy wyświetla mi ilosc postów dla danego tematu równą 174 (4 posty, czyli tyle ile naprawdę jest, razy 44 userów). I tutaj moja prośba smile.gif Jak napisać zapytanie żeby działało prawidłowo? Chcę wyciągnąć z bazy oprócz tytułu tematu i jego id, jeszcze id użytkownika, który założył temat, czas ostatniego posta w temacie oraz ich ilość dla tego tematu.

Z góry dzięki!
SongoQ
Ilosc postow w temacie i czas ostatniego posta musisz w podzapytaniu wybierac i dopiero laczyc zapytanie bo tak to bedzie Ci liczyl za kazdym razem wszystki posty.
yasiek
A dałbyś radę to jakoś SQLowo przedstawić...? bo jakoś nie moge sobie z tym poradzić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.