Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/MySQL] odwroten wyswietlanie danych z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
3miel
Witam,

mam problem... zorbilem system do zarzadzania nowosciami na stronie... i wyswietlaja sie 3 najnowsze newsy i obok mam strzalki (dalej i wstecz)... tylko teraz mam poblem bo te 3 newsy wyswietlaja si epokolei od lewej do prawej, a ja musze zrobić to na odwrót...

Czy jest to mozliwe w jakiś prosty spobób? DESC nie wchodzi w gre (bo ju zmam zeby wyswietlao najnowsze [data DESC]).

Czy jedynym wyjsciem jest tablica?
kossa
napisz swoje zapytanie sql'owe i napisz to jaśniej :-) może wtedy coś się wymysli i Tobie pomoże

Łukasz
3miel
Dobra to macie przyklad... www.gimbuda.szkola.pl

Zwróćcie uwagę na tabelke NOWOŚCI znajdującą sie u góry stony.

Nowosci są ułożone chronologicznie...ale w zlą strone:)

zaptyanie do MySQL wygląda tak:
Kod
SELECT * FROM nowosci WHERE ukryty='0' ORDER BY data DESC LIMIT $n_ile,$ile

Gdzie: $n_ile - ktory news,
$ile - ile ma sie wyswietlić

Chodzi mi o to żeby odwrócić kolejnosc tego:)

Jasno się wyraziłem?
nospor
najpierw to co odbierzesz z zapytania zapisz do tablicy, a potem wyswietl od tylu (posortuj tablice albo dobierz sie do niej od konca) (bez skojarzen prosze winksmiley.jpg )
3miel
moze to smieszne ale nigdy jeszcze tak tego nei robilem (tylko standartdowa metoda) (bez skojarzen prosze tongue.gif ).

Słyszlaem ze to mozna jakos innaczej odbierac dane nie koniecznie przez mysql_fetch_array ale nie znam sie na tym tak doklanie.

Mogłbym mi powiedizec jak ja odwrotnie posortowac?? i czy w tym momencie sie to da zrobic?? czy trzba kazde pole zapisywac do tablicy i pozniej to dopiero wyswietlac?
nospor
Cytat
czy trzba kazde pole zapisywac do tablicy i pozniej to dopiero wyswietlac?
Tak

1. <?php
  2. $tab = array();
  3. while($row=mysql_fetch_array($result)){
  4. $tab[] = $row;
  5. }
  6. //wyswietlamy od tylu
  7. $ilosc = count($tab);
  8. for ($i=$ilosc-1;$i>=0;$i--){
  9. echo $tab[$i]['nazwapola'];
  10. }
  11. ?>

oczywiscie mozna jeszcze ladniej ale nieche mi sie teraz kombinowac winksmiley.jpg

ps:
Cytat
Słyszlaem ze to mozna jakos innaczej odbierac dane nie koniecznie przez mysql_fetch_array

Fajnie to brzmi te "slyszalem", szczegolnie fajnie gdy sie widzialo te "slyszalem" na innym forum winksmiley.jpg
3miel
Taki byl mój pierwszy pomysł... myślałem ze można to zrobić w inny sposób ale jezeli uważacie, że to nie będzie najgorsze rozwiązanie to czemu nie.

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.