Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Tresc strony w jednym miejscu...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DeDmAn
Nie wiem czy dobrze to opisuje moze sie jakos myle jak tak to mnie poprawcie smile.gif

W CMS działy ladowane są w jedno miejsce. Tzn. jest jedna strona (domyslnie z newsami) i działy a np. artykulu sa porobione w plikach. Sam art. bez menu, top itp. Gdy robimy zwykla strone w html to jak chcemy zrobic jakisz nowy dzial to musimy tez dodac menu, top itp. I tu jest skierowane moje pytanie. Jak zrobic aby strona ładowała dział z pliku. SAM DZIAŁ. Czyli jak klikne dział w kontakt to mi sie wyswietli w miejscu gdzie byly newsy.

Nie wiem czy zrozumiale napisalem o co mi chodzi ale jakos trundo mi to wytlumaczyc. Odrazu chce podkreslic ze nie chdozi mi o to ze jak mam zmienic jedna rzecz w menu to musze to robic na kazdej podstronie...
=kokos=
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale może chodzi o coś takiego

1. <?php
  2. //dolaczenie pliku o nazwie $dzial.php
  3. $dzial = $_GET['dzial'];
  4. //jezeli dzial nie jest ustawiony, czyli jestesmy na stronie glownej to ustaw dzia
    l na 'glowna'
  5. if(!isset($dzial)) $dzial = 'glowna';
  6. //jezeli istnieje plik o nazwie $dzial.php to go dolacza
  7. if(file_exists('./'.$dzial.'.php'))
  8. include('./'.$dzial.'.php');
  9. else
  10. //jezeli nie wyswietl strone z brakiem zadanej strony
  11. include('404.php');
  12. ?>
DeDmAn
php mam zamiar sie zaczac uczyc (chce najpierw nauczyc sie dobrze html i css z drobinkami php) i nie wiem jak tego kodu uzyc.

Rozumiem ze ten kod wklejam w miejce gdzie maja sie wyswietlac te strony. A tereaz skad link ma wiedziec ze ma sie tam wyswietlic? Czy trzeba jakies id nadac? np. dzial?

Prosze o pomoc tongue.gif jak trzeba te id nadac to jak to zrobic
skowron-line
id bedzi przekazywane w adresie cos w stylu index.php?id=2 i w 2 pliku jest ten skypt ktory ci podali wczesniej
DeDmAn
Mialem z tym problem, gdyz wyswietlalo news strone adres tez index.php?site=news ale gdy dorobilem link index.php?site=xxx i strone xxx to jak kliknelem na ten link to wyswietlal sie adres index.php?site=xxx ale strona news, problem ten rozwiazalem czerpiac kod z cms webspell:

1. <?
  2. if(!isset($site)) $site="news";
  3. //Sichheitsl&uuml;cke beheben
  4. $invalide = array('/','//',':','.');
  5. $site = str_replace($invalide,' ',$site);
  6. if(!file_exists($site.".php")) $site = "news";
  7. include($site.".php");
  8. ?>

pisze to bo mzoe ktos ma ten sam problem... lub w tym w/w kodzie jest cos tragicznego, nie znam sie na tym i kazda rada przyda sie biggrin.gif

Rkingsmiley.png Rkingsmiley.png Rkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.