Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [lay] kriqs.info/tpl/
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
kriqs
witam

http://kriqs.info/tpl/

Proszę o ocenę kodu jak i strony graficznej, która z założenia miała być jak najprostsza, bez zbędnych fajerwerków smile.gif.

proszę o konstruktywną krytykę i ewentualne porady sad.gif

pozdrawiam
batman
Skorzystam z pory i napiszę pierwszy winksmiley.jpg

Nie zagłebiałem się w kod, więc napiszę tylko co mi nie pasuje odnośnie wyglądu.

1. Za biało.
2. "to jest jakis tytul" powinno być boldem.
3. Dolne części ramek też powinny być zaokrąglone.
4. Górny baner - za biały i za pusty.
5. Nie wiem jak w IE, ale w FF nie ma stopki. Mniejsza ze stopką. Nie ma ramki (tej dolnej oczywiście) winksmiley.jpg

Jak przejrzę kod, to napiszę więcej.
kriqs
1. hmm sprobuje rano przerobić na ciemniejszy
2. chodzi ci o to w tytułach postów czy w '.latest posts' questionmark.gif
3. da się zrobić smile.gif
4. zastanawiałem się co tam dać ale nie bardzo wiem smile.gif
5. stopki nie ma w oryginale smile.gif. ma to wyglądać tak że strona tak jakby się ciągnie w duł.

thx za odp.
pozdrawiam
hwao
Ogólnie to nie zle wyglada, bardzo prosto.

Co do źródła to średnio zrobione, używasz nie poprawnych elementów do umieszczania różnej treści - "div mania"
Jojo
Pierwsze skojarzenie: szpital... Strasznie blade to wszystko. Przydałoby się więcej kolorów.
Prph
Kolega ma monitor czarno-bialy? Dodaj kolorow, zwieksz kontrast i wyszczegolnij elementy wazne. Teraz wszystko jest w jednym kolorze.

Adrian.
templar
@hwao: czepiasz sie, ze niepoprawne tagi i div mania, a sam spojrz na swoj kod

1. <b>Haslo: (puste, bez hasla)</b></br>.</p>

prosto z projektu klanowego ogame, a co do kriseq, to zdecydowanie za bialo i niepodobaja mi sie te szare obwodki, w dodatku jakos tak to wszystko nieladnie sie uklada, szczegolnie pod IE sobie zobacz jaka kaszana. Geez.
kriqs
Cytat(templar @ 19.09.2006, 12:18:25 ) *
kriseq

kurde nie lubię jak się mojego nicka źle pisze sad.gif. jak możesz to popraw to na "kriqs'a".

co do tego ze na IE nie działa to szczerze ci powiem ze się za bardzo nie przejmuję wszyscy moi znajomi używają FF wiec smile.gif.

postaram się kolorki zmienić na może jasno niebieski nie wiem czemu ale strony mi się podobają w jasnych kolorach, ale cóż jak mówicie że za jasno to trudno coś zmienię smile.gif

pozdrawiam
Zajec
1) Wszystkie .tags .latest posts .archives itd. to nagłówki. Należy więc użyć <h2> albo <h3> dla nich.

2) W tym miejscu wystarczyłby jeden div:
  1.  <div class="top">
  2.    <div class="text">.latest posts</div>
  3.  </div>
Podobnie zresztą jak w WIELU innych miejscach. Dopracuj to może.

3) Staraj się używać DOCTYPE z dziedziny STRICT. Inne mogą sprawiać czasem problemy.
kriqs
dzięki za poradę, narazię kodu nie będę zmieniał bo i tak lay się zmieni to wtedy ładnie wszystko potnę i zabiorę się za kod.

na razie kod był robiony na szybko i nie chciało mi się za bardzo myśleć smile.gif
hwao
Cytat(templar @ 19.09.2006, 12:18:25 ) *
@hwao: czepiasz sie, ze niepoprawne tagi i div mania, a sam spojrz na swoj kod

1. <b>Haslo: (puste, bez hasla)</b></br>.</p>

prosto z projektu klanowego ogame

Nie ja jestem autorem skórki, tak jak jest zaznaczone. Projekt zreszta tez jest bardzo stary. Pozatym zaznaczylem ze wiele elementow jest w div'ie chociaz nie powinno byc, bo da sie z powodzeniem zastapic przez lepsze elementy x/html.
kriqs
zmieniłem troszeczkę kolorki, kod też poprawiłem, jeśli ktoś ma jakieś konstruktywne porady to bardzo chętnie wysłucham.

pamiętajcie to ma być prosty i sterylny lav, zastanawiam się nad wywaleniem tej głównej ramiki smile.gif tej największej jakoś tak mi nie pasuje smile.gif

pozdrawiam
Zajec
Cytat(kriqs @ 19.09.2006, 22:36:21 ) *
jeśli ktoś ma jakieś konstruktywne porady to bardzo chętnie wysłucham.

1) Tekstem zawartym w pliku logo.gif nie jest "LOGO". Należy użyć alt="kriqsBLOG"

2) Zamień w sitebarach
  1. <div class="top">coś</div>
na
  1. <h2>coś</h2>
a w pliku arkusza stylów div.sitebar div.top na div.sitebar h2

3) Zamień w arkuszu stylów
Kod
div.sitebar
{
  width:163px;
  margin-bottom: 15px;
}

div.sitebar div.bottom
{
  background: url('img/block_bottom.gif');
  height: 8px;
}
na ładne:
Kod
div.sitebar
{
  margin-bottom: 15px;
  padding-bottom: 8px;
  background: url('img/block_bottom.gif') center bottom no-repat;
}
i wywal z sitebarów wszystkie
Kod
<div class="bottom"></div>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.