Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Ocena strony domowej
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
lukasz_sosnowiec
Proszę o ocenę mojej strony domowej
My imagine world ... my website - witryna Łukasza Adamika
tansky
Łaaaaaa.... dawno nie widziałem naciupane tyle javascriptu na jednej stronie. Przebiłeś chyba nawet onet smile.gif To menu jest Twojego autorstwa?

Strona graficznie nie zachwyca (cztery tabelki i blaszany piesek), aczkolwiek klarowna i przejrzysta. Co do zawartości - duperele jakie zwykle można znaleźć na stronie osoby, która odczuwa potrzebę posiadania strony. Ja nie odczuwam smile.gif

i na koniec akcent humorystyczny:
Cytat
W roku 2005 napisałem swój pierwszy poważniejszy system oparty na php i mySQL na potrzeby pracy dyplomowej zatytułowanej "System informatyczny do obsługi biblioteki oparty na php i mySQL"

Podstawą dobrego marketingu jest posiadanie dobrych podstaw w marketingu biggrin.gif.
lukasz_sosnowiec
Cytat(tansky @ 28.09.2006, 15:10:13 ) *
Łaaaaaa.... dawno nie widziałem naciupane tyle javascriptu na jednej stronie. Przebiłeś chyba nawet onet smile.gif To menu jest Twojego autorstwa?

Tak skrypt jest mojego autorstwa. Jeśli mi pokażesz jak ten sam efekt zrobić używając mniej JavaScriptu to fajnie. I ty chyba nie widziałeś stron z dużą ilością JavaScriptu.

Cytat(tansky @ 28.09.2006, 15:10:13 ) *
Co do zawartości - duperele jakie zwykle można znaleźć na stronie osoby, która odczuwa potrzebę posiadania strony. Ja nie odczuwam smile.gif

Nie obraź się ale nie po to dałem projekt do oceny żeby ktoś pisał mi czy on chce robić swoją stronę domową czy nie. Mi się zachciało i tyle.
trucksweb
chcesz konkretow ? blink.gif

2/10
"-"
-pomysl pisania strony w js
-lewe moduly, za duze i nie bardzo sa uzyteczne,
-wykonanie: zrobiles straszny odstep miedzy lewa strona a prawa- wlasnie przez tego psa. Zrobilbys to na divach i bedziesz wszystko mial w rownych odstepach,
-menu mozna zrobic we flashu
-efekt na linkach, nie lubie jak nie pojawia sie hand tylko strzalka. Beznadziejny pomysl i malo atrakcyjny
-brak pomyslu na strone. po grzyba dajesz dowcipy itp ? i po co promujesz ja w tlu katalogach. Watpie by strony domowe byly az tak popularne, chyba ze potem umiescicsz co innego na stronie dry.gif

"+"
-ladny top i tyle
s_w_ir
Kod strony do kosza. Menu: ciekawy efekt ale zbędny, dodatkowe Kb kodu, użyteczności większej brak, a tylko denerwuje kiedy chcesz coś wybrać z podmenu i zawadzisz o inną pozycje menu...
Dużo zbędnych pierdól na stronie.

Strona prosta a sam kod waży 74Kb:/
Błedy w cssie i 1000 warnów.
tansky
Cytat(lukasz_sosnowiec @ 28.09.2006, 15:46:26 ) *
Nie obraź się ale nie po to dałem projekt do oceny żeby ktoś pisał mi czy on chce robić swoją stronę domową czy nie.

Nie obraź się, ale dając stronę 'do oceny' spodziewaj się że oceniany będzie również sens jej istnienia. Dla mnie bliski zeru, ze względu na dupomaryniową zawartość.
trucksweb
btw. co mnie ostatnio mocno denerwuje to chamstwo na stronach WWW:
przyklad chocby z "twojej":
ladnie witasz odwiedzajacych:
Cytat
Witam cię na witrynie Łukasza Adamika.

Cytat
Kontakt telefoniczny pod numerem telefonu 0668356159 (sieć ERA) jest możliwy codziennie w podanych poniżej godzinach. Od poniedziałku do piątku mogą państwo spróbować kontaktować się w godzinach porannych, podczas mojego pobytu w Gliwicach

I to jest wykladowca ?autorytet ? Na wszystkich stronach jakie wykonalem dla Klientow dbalem o takie zachowania. Z kilkoma osobami juz nie utrzymuje kontaktu, wlasnie przez taki brak szacunku dla drugiej-nieznajomej albo i znajomej- np. studenci osoby !
Prph
Malo uzyteczna tresc.
Menu przekombinowane - zbyt wolne.
Strona rozjezdza sie w Firefoksie (przynajmniej u mnie w 1.5.0.7, Ubuntu).
Linki bez hand - koszmar mad.gif

Adrian.
lukasz_sosnowiec
Cytat(trucksweb @ 28.09.2006, 16:59:01 ) *
btw. co mnie ostatnio mocno denerwuje to chamstwo na stronach WWW:
przyklad chocby z "twojej":
ladnie witasz odwiedzajacych:

"Witam cię na witrynie Łukasza Adamika.
(..)
Kontakt telefoniczny pod numerem telefonu 0668356159 (sieć ERA) jest możliwy codziennie w podanych poniżej godzinach. Od poniedziałku do piątku mogą państwo spróbować kontaktować się w godzinach porannych, podczas mojego pobytu w Gliwicach"

I to jest wykladowca ?autorytet ? Na wszystkich stronach jakie wykonalem dla Klientow dbalem o takie zachowania. Z kilkoma osobami juz nie utrzymuje kontaktu, wlasnie przez taki brak szacunku dla drugiej-nieznajomej albo i znajomej- np. studenci osoby !

Uśmiałem się trochę czytając ten post ... ale dlaczego - to za chwile.

Najpierw kilka rzeczy:
1. Dzięki wszystkim tym, którzy oceniali stronę, a nie zawartość.
2. Jeśli chcecie szukać jakiegoś głębszego sensu w powstawaniu stron domowych to poza tym że wejdą i odwiedzą ją wyłącznie wasi znajomi to ja nie widzę ... i w takim celu moja strona została zrobiona. No bez przesady żeby doszukiwać się użyteczności od prywatnej strony.
3. Co do handów i menu to się zgodzę - handy zmienie, menu postaram się przyśpieszyć, bo przyznam że w momencie gdy je sobie wymyśliłem nie wiedziałem że będzie na dłuższą metę tak upierdiwe.
4. Co do warnów i rozjeżdżania to u mnie to nie wychodzi ... ale wierzę na słowo - jutro zaktualizuje Firefoxa i sprawdzę.
5. Co do wpisywania się w tak wiele katalogów - prosta sprawa - jak ktoś (raz na rok) wpisze w Google Adamik to chce żeby trafił na moją stronę.

A wracając do tego od czego zacząłem:
1. Co mnie ostatnio mocno denerwuje to ludzie, którzy potrafią przyłapać cię na tym że Państwo napisałeś z małej litery ... natomiast nie wiem w jaki sposób wnioskują że jesteś wykładowcą ... no bo się zastanawiam ... ale pewnie dlatego że treść na mojej stronie jest mało interesująca i użyteczna i nie byli w stanie przeczytać że jestem dopiero studentem pierwszego roku i z całym szacunkiem dla tych którzy mnie uczą to do wykładowcy mi dużo brakuje.
2. Druga sprawa - muszę to powiedzieć nawet w zamian za warna - cieszę się że w swoim otoczeniu nie mam takich Osób jak Trucksweb, bo obrażanie się i zrywanie kontaktu przez takie coś jak to napisałeś - chamstwo, czyli nie zwrócenie uwagi na biurokratyczny i śmieszny szczegół (małą literkę p)- to dla mnie po prostu głupota i wyłączne zainteresowanie własną Osobą, którą uważa się za Pempek świata. Ale twoja sprawa ... współczuje tylko ludziom, którzy z Tobą utrzymują kontakty.
trucksweb
w 100% nie zgodze sie z Toba. Na stronie domowej czy na kazdej innej powinno sie okazywac szacunek drugiej osobie. Jednym z takich przejawow jest wlasnie pisanie Tobie,Ciebie z duzych liter. Kierujesz sslowa, ktore piszesz na stronie do nie znanych Ci osob- bo pewnie i takie odwiedza strone i tak wlasnie okazujesz szacunek.
Byc moze w dzisiejszym swiecie pelnym chamstwa, wylgaryzmow i braku wychowania jest to standardem jednak jest jeszcze grono osob, ktore stara sie odnosic do innych z szacunkiem. tongue.gif

skoro jestes sudentem laugh.gif czy po studiach gdy bedziesz starac sie o prace i np. bedziesz pisac podanie czy list motywacyjny napiszesz szanowni panstwo ? gratuluje...

i jeszcze jedno. Powinienem pisac PW, ale chcialbym, zeby wiecej osob o tym wiedzialo:
to, ze internet jest anonimowy, przynajmniej w pewnej czesci nikogo nie zwalnia od odnoszenia sie z szacunkiem do innych osob. co innego gdy rozmawiaja 2 znajome osoby a co innego gdy prezentujesz dane dla nieznanych. Co sobie pomysla o Tobie ?- luzak czy dziecko neostrady ? sadsmiley02.gif

//
zapoznaj sie z etykieta webmastera:
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/porady/porady.htm
gszesiek
hej
koło południa jeszcze mnie denerwowało to, że nie dostosowałeś jej do firefoxa;

nie jestem grafikiem, ani programistą, więc moja ocena jest, jaka jest winksmiley.jpg
nie podobają mi się te paski i gdyby nie piesek, nie oglądałbym jej dalej
czcionka jest tak dobrana, że nie chce się czytać (po kilku seminarkach może nauczysz się lepiej dobierać wielkość i ilość tekstu)
a co do menu - podoba mi się (nie dotyczy kodu)

kwestia powstawania stron domowych - niech każdy robi co chce, tylko właściwie niech dobiera słowa kluczowe dla przeglądarek

pozdrawiam

-------------------
ale ty przewrażliwiony jesteś winksmiley.jpg (czy na pewno dałeś stronę do oceny, czy może żeby cię pochwalić? )
1. przecież zaznaczyłem, że koło południa - teraz nie
2. to raczej dotyczyło tego co pisał tansky o celowości wykonania tej strony ( nie wiedziałem co sobie napisałeś, ale mnie skusiłeś => więc nie chciałbyś słyszeć ludzi szukających konkretów i wchodzących na twoją stronę "po słowach kluczowych")
....
zmieniłem zdanie - menu jest do bani (naciśnij prawym w celu wybranie opcji "otwórz w nowej karcie" i poczekaj)

ale mną się nie przejmuj, ja lepiej nie potrafię robić winksmiley.jpg
lukasz_sosnowiec
Cytat(gszesiek @ 28.09.2006, 20:33:27 ) *
hej
koło południa jeszcze mnie denerwowało to, że nie dostosowałeś jej do firefoxa;

Kolejna osoba, która mówi że strona nie jest dostosowana do firefoxa. Właśnie zauktualizowałem do 1.5.0.7 i nie widze zeby sie cos rozjezdzalo. Chyba ze wam chodzi o tą przerwe miedzy menu i treścią ... ona jest celowa i taka zostanie. A co do czcionki to można jakieś bardziej szczegółowe sugestie, bo naprawdę nie rozumiem jak jej się nie da przeczytać.

Cytat(gszesiek @ 28.09.2006, 20:33:27 ) *
kwestia powstawania stron domowych - jeb.... mnie to (przepraszam, nie mogłem się powstrzymać), niech każdy robi co chce, tylko właściwie niech dobiera słowa kluczowe dla przeglądarek

Możesz jaśniej, bo ze słowami kluczowymi nie wiem o co ci chodzi i co jest źle.

Cytat
dziecko neostrady (...) zapoznaj sie z etykieta webmastera

Zapoznałem się już dawno temu i nadal nie widzę o co ci chodzi. A szacunek przez pisanie dużych liter to taki biurowo-papierkowy szczegół ... ja w moim wieku i przy nastawieniu nie przywiązuje do niego wagi. A szacunek do odbiorcy mogę przekazać przez odpowiednie słowa (a nie wiem czy czytelnik znajdzie coś obraźliwego na mojej stronie) a nie zwracanie uwagi na wielkość liter. Jeśli chcesz to traktuj to jako brak szacunku ... ja założe się że 90% osób które czytały tamtem tekst nawet nie zwróciło na to uwagi ... ale niech będzie - jest już poprawione na duże i z góry przepraszam wszystkich których uraziłem pisząc uprzednio państwo zamiast Państwo ... zachowałem się jak gówniarz i dziecko neostrady.
trucksweb
Cytat(lukasz_sosnowiec @ 28.09.2006, 23:42:54 ) *
przez pisanie dużych liter to taki biurowo-papierkowy szczegół ... ja w moim wieku i przy nastawieniu nie przywiązuje do niego wagi. A szacunek do odbiorcy mogę przekazać przez odpowiednie słowa..

sam sie gubisz w tym co piszesz. Jesli nie przywiazujesz wagi do tego co piszesz i nazywasz to szczegolem to powodzenia w realnym swiecie.
wiecej nie bede komentowal. jak cos to PW
s_w_ir
Do modów: można by to wydzielić.

Kwestia wygląda tak: rozmawiając z kimś: możesz się ukłonić, zachować odpowiedni ton głosu, dobierać odpowiednie słowa, liczy się ubiór, prezencja itd.. Wszystko to aby okazać szacunek np. pracodawcy.
W języku pisanym tego nie ma. Tu liczy się jak to napiszesz, liczy się każda literówka, błąd ortograficzny, zwroty Pan, Pani,Tobie, itp. Wszystko to oczywiście też aby okazać szacunek i np. też potencjalnemu pracodawcy.
Język pisany ma to do siebie, że zawsze na napisanie wszystkiego masz czas, masz czas żeby zastanowić się jak wyrazić emocje, żeby zamiast '[cenzura]' napisać że się zdenerwowałeś, żeby sprawdzić czy nie ma ortów itd.
Dlatego też jest ważne dla wielu osób czy użyjesz tego 'Was' czy 'was'.

Jak Cie widzą tak Cie piszą.

edit: wyedtytowałem gwiazdki.
A co do wydzielenia, to ja tu widze bardziej temat o sposobie pisania niż kłótnie, która oczywiście też jest.
W sumie to nie ma już czego mówić w tym temacie, bo już wszystko zostało powiedziane, więc OK.
mike
Zastanawiam się co mam wydzielić?
Kłótnię?

Nie ma sensu sie kłócić publicznie i to jeszcze takim tonem.

Wymiana zdań nie zostanie nigdzie wydzielona bo niby jak miałbym to zatytuować? "Bicie piany"?
A poza tym kłutnia jest pomiędzy userami na temat nie za bardzo dotyczący forum.

Jednoczeńnie proszę o powrót do oceniania inaczej wątek straci sens istnienia i pójdzie pod klucz.

P.S.
Zagwiazdkowane przekleństwa to nadal przekleństwa i nie będą na forum.php.pl tolerowane.
Zajec
1) Menu nie działa bez JavaScript

2) Tabelkowy szablon

3) Niesemantyczny kod

4) Linki bez kursora pointer

5) IMO mało intuicyjne menu
lukasz_sosnowiec
Cytat(Zajec @ 29.09.2006, 20:41:12 ) *
1) Menu nie działa bez JavaScript

2) Tabelkowy szablon

3) Niesemantyczny kod

4) Linki bez kursora pointer

5) IMO mało intuicyjne menu

Ad. 1 - Działa smile.gif Dostęp do głównego działu przez link na górze, a po poddziałach za pomocą lewego panelu.
Ad. 2, 3 - Wiem ... Div'y - wreszcie moją niechęć do nich musze przeboleć i się nauczyć
Ad. 4 - Poprawie
Ad. 5 - myśle ze kwestia gustu, ale w przyszlosci juz chyba zrezygnuje z takiej nawigacji jak u siebie.

Dzięki za konkretną opinię.

Cytat
sam sie gubisz w tym co piszesz. Jesli nie przywiazujesz wagi do tego co piszesz i nazywasz to szczegolem to powodzenia w realnym swiecie.

Dzisiaj, gdy już nie mam takich nerwów powiem tak. Chodziło mi o to, że przywiązuje wagę do użytych słów, natomiast nie spodziewałem się że takie niedopatrzenie (czyli mała literka p) może mieć taki efekt. Zdenerwowało mnie słowo "chamstwo", które użyłeś w moim kierunku podczas, podczas gdy nie było celowe napisanie przeze mnie państwo z małej ... po prostu niedopatrzenie (i słowa "chamstwo" powinno się raczej użyć w stosunku do osób których działania są celowe, a moje było niedopatrzeniem). Mimo wszystko przez całą tą kłutnię nauczyłem się tego, żeby następnym razem zwracać na takie pozorne rzeczy uwagę ... i za to dzięki, bo może faktycznie za kilka lat takie coś mogłoby spowodować większe straty (np. przy staraniu się o pracę)
Bastion
No cóż , wszystko co miało zostać powiedziane - zostało powiedziane. Kolejna strona, która
nic sobą nie reprezentuje. Tony zbędnych informacji wepchniętych "na siłę". Ogólnie nie jest źle,
ale drugi raz bym nie zajrzał .

P.s. pozdrowienia z Wydziału Elektrycznego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.