Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z bazą MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Ksin
Witam ,

Mam problem z przeniesieniem bazy danych z linuksa na windows. Po przeniesienieniu i otworzeniu bazy w phpmyadmin przy kazdej tabeli jest napisane "w użyciu" a po wejsciu w tabele otrzymuje informacje : #1033 - 'Niewłasciwa informacja w pliku: '.\intergroup\categories.frm' ' .

Zauwazylem tez ze na bazie umieszczonej na serwerze linuksowym dzialaja tylko zapyatnia SELECT ( po przeniesieniu nawet to nie dziala).

dodatkowe info:
- baze przenosze poprzez wylaczenie mysql'a i przeniesienie katalogu z baza (w innych przypadkach dzialalo)
- pliki po przeniesieniu nie sa ustawione na 'tylko do odczytu'
- nie dzialaja zadne zapytania z uzyciem REPAIR
- kilka miesiecy temu baza dzialala bez zarzutów , a teraz na przyklad po zalogowniu sie na konto nie dziala zmiana zadnych danych , ani utworzenie nowych

Czy jest mozliwe ze ktos zablokowal mozliwosc dostepu do bazy ? (jezeli tak to czy jest mozliwosc wylaczenia tej blokady majac pelny dostep do serwera na ktorym znajduje się baza. )

Jak dotad nie znalazlem rozwiazania tego problemu. Bede wdzieczny za kazda wskazowke jak sobie z nim z tym poradzic (bez odtwarzania struktury tabel i przniesia plikow z dolaczenia plikow z rekordami).
qbatoja
ja zawsze przenosze bazy danych za pomoca phpMyAdmin. Tam ejst zakladka esportuj.. zwraca ci cala baze danych jako zapytania... Najlepsza metoda jak dla mnie
SongoQ
Fizyczne kopiowanie baz jest zle, a w szczegolnosci jesli przenosisz na inny system, teoretycznie zawsze cos moze pojsc nie tak. Radze zastosowac to co napisal @qbatoja lub poprostu export z konsoli.
Ksin
Ok dziekuje, w poniedziałek wyeksportuje i napisze czy zadziałało.

A czy moze ktos coś konkretnego napisac o mozliwosciach zablokowania bazy przed modyfikacja ?

Z bazy korzysta strona internetowa. Na stronie jest założonych kilka kont i po zalogowaniu na konto nie można na przyklad zmienic swoich danych , dodac posta na forum itd... (dzialaja tylko zapytania SELECT, ale kiedys dzialalo wszystko).

Daty ostatnich modyfikacji plików przypadaja na ostatnie dni pracy administratora serwera. Nie wiem czy mogl to zrobic specjalnie czy przypadkiem , ale to wyglada jakby ktos to wylaczyl z premedytacja ( nie bylo do zauwazenia od razu bo korzystanie z tych nie dzialajacych rzeczy bylo rzadko uzywane).

Na tym serwerze jest tylko ta jedna baza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.