Niedawno majac zbyt duzo wolnego czasu w pracy

Po napisaniu 1/4 aplikacji postanowilem zabrac ja do domu aby wprowadzic nieco danych.
Niestety, po instalacji spotkala mnie przykra niespodzianka. Niektore funkcje zdawaly sie
nie dzialac - szybki wglad w zapytanie ktore zwracalo nic wydawalo sie ok, wkleilem je wiec do
phpmyadmina aby zobaczyc blad... no i zobaczylem

na niezgodnosc kodowania pol wg ktorych szukam z lista slow wprowadzonych dynamicznie przez www.
Tworzac tabele w optymistycznym tworczym amoku nie zwrocilem uwagi na kogowanie VARCHAR2 gdzie
zostalo domyslnie ustawione na... latin1_swedish_ci (wtf?). Co smiesniejsze dzialalo normalnie na sprzecie w pracy a domu przestalo. Moze dlatego ze w pracy mam windows anglojezyczny bez polskich znakow a w domu windows jest polski naturalnie z polskim kodowanie. Co smieszniejsze gdy zmienilem kodowanie pol aby byly zgodne z tym co wyrzuca mi mysql, blad znikna ale zapytania nic nie zwracaly pomimo ze selectowane slowa
wydawaly sie identyczne z tymi co sa w bazie. Nie bardzo wiem co teraz z tym zrobic plus domyslam sie ze warto by sie bylo zdecydowac na jakies SENSOWNE kodowanie ktore zapewni mi zgodnosc z kilkoma roznymi jezykami (poniewaz aplikacja ma dzialac dla ludzi z roznych krajow.. bynajmiej z roznym kodowaniem). Po glowie chodzi mi UTF-8 ? ale znow... w mysql jest UTF-*wiele_krajow* a ja przeciez nie chce sie decydowac na okreslona grupe uzytkownikow.. jedyny ogolny wydaje sie UTF-BIN co kolwiek oznacza.
Okej, jesli juz mi doradzi ktos jakie kodowanie bedzie idealne nastepne pytanie jest czy musze pozniej konwertowac z poziomu php (a moze mysql to robi automatycznie albo tez ma funkcje tego typu) wszelkie dane wprowadzane do bazy?
Mam nadzieje, ze nikogo nie zniechecil ten obszerny tekst.. z gory dziekuje i pozdrawiam!