Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z Formularzem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
LubieWino
Mam prosciutki formularz :
<form method=get action="a.php">

<SELECT NAME="ilosc[]" multiple >
<OPTION> 1000
<OPTION> 5000
<OPTION> 9000
</SELECT>

<input type=submit>
</form>

I teraz mam 2 pytania :
1.jesli wybiore jakąkolwiek ilość z formularza (wybieram narazie tylko jedną) to wartość tą zawsze przesyla mi do pliku a.php pod zmienną 'ilosc [0]'. Przeszkadza mi to poniewaz przy przesylaniu wartosci do pliku a.php chcialbym wiedziec jaką zajmuje pozycje ta wartość w formularzu. Czyli przykladowo, jesli wybralbym wartość '900' to myslalem ze ta wartość w pliku a.php bedzie dostępna pod zmienną 'ilość[2]'. Ale tak nie jest, mozna sie jakos dowiedziec jakie miejscie zajmuje wartosc w formularzu po przeslaniu tej wartosci?

2. Nawiązując do pytania 1 : czy mozna do przycisku zamiast 'submit' dać jakąś komende która po naciśnięciu przycisku usunie pozycje z listy? ale wlasnie tak... zebym w jakis sposób wiedział która pozycja zostala usunięta ?
1010
moze
  1. <SELECT NAME="ilosc[]" multiple >
  2. <OPTION value="1-1000"> 1000
  3. <OPTION value="2-5000"> 5000
  4. <OPTION value="3-9000"> 9000

i rozdzielisz sobie explode

a tak pozatym to dawaj kod w tagach... (zaraz widać że nie czytałeś regulaminu)
thornag
Jesli zalezy Ci tylko na pozycji bez wartosci tych formularzy to nie potrzebny jest zaden explode.
  1. <SELECT NAME="ilosc[]" multiple >
  2. <OPTION value="1"> 1000
  3. <OPTION value="2"> 5000
  4. <OPTION value="3"> 9000

Tylko w ty przypadku nie mozesz sprawdzac po kluczu tablicy a po wartosci (chyba ze ja posortujesz)

Co do drugiego pytania to pozycje z listy mozna usunac JSem albo AJAXem, z tym ze przy usuwaniu JSem nie usuniesz tego pola z bazy(jesli np jest to listing tego co masz w bazie), za posrednictwem AJAXa jak najbardziej. Zostaje jeszcze ostatnia mozliwosc z redirectem, akcje formularza ustawiasz na skrypt ktory wykasuje wybrana pozycje a pozniej formularz juz bez tej pozycji wyswietli jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.