Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: otwieranie plików w przeglądarce
Forum PHP.pl > Forum > PHP
El.Kurczako
Witam.

Jak zrobic, zeby pliki (doc, xls, pdf - glownie te, ale tez i inne [nie graficzne]) byly otwierane w oknie przegladarki?

Jak robie poprzez header('Content-type: '.$row['mime']) - gdzie $row['mime'] to typ pliku, pojawia mi sie opcja zapisania na dysk.

Pozdrawiam.
marast78
Z tego co wiem to nie każda przeglądarka ci zadziała z tym otwieraniem naprzykład nie otworzysz pokazu slajdów wykonanych w PowerPoint pod FF, proponuję jednak, że by użytkownik ściągał te pliki do siebie albo poczekać aż będzie tylko jedna i rozsądna przeglądarka jak naprzykład OPERA.
El.Kurczako
wiem. ale pliki pdf i doc mozna otworzyc. chodzi glownie o nie. przegladarka - IE (nie pytajcie dlaczego smile.gif ) I nadal ten sam problem. Pojawia sie sciaganie plikow a nie ich otwieranie.
1010
Cytat
ale pliki pdf i doc mozna otworzyc

nie zawsze... przewaznie jest tak ze jak masz acrobat readera do pdf to on sie tak jakby wbudowywuje do przegladarki...
erix
Jeśli chodzi o IE, to winę za to ponosi chyba zbyt wysoki poziom zabezpieczeń, wyłączone (niezainstalowane) wtyczki do obsługi plików albo opcja "potwierdź otwarcie przy pobraniu" w opcjach folderów OS-a.

Ale bardziej podejrzewałbym zabezpieczenia i wtyczki.
El.Kurczako
posprawdzam. dzieki.

czyli ogolnie metoda z header('Content.... powinna zadzialac? Jezeli zmniejsze zabezpieczenia?
erix
Cytat
Jezeli zmniejsze zabezpieczenia?

+IE = mieszanka wybuchowa :S

Cytat
czyli ogolnie metoda z header('Content.... powinna zadzialac?

W PRZEGLĄDARKACH (czyli we wszystkim, co nie ma nic wspólnego z IE) na 99% zadziała.

PS. Ustaw dodatkowo nazwę pliku z rozszerzeniem przez disposition-attachment.
El.Kurczako
dispositon-attachment? moglbys to prosze rozwinac?

a jezeli chodzi o pliki .doc i rtf - to niestety, pod Firefoxem wyskakiwalo mi okno do pobierania pliku, a nie otwieralo go.
erix
header" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
Rusz swoje szanowne "cztery-litery", korona Ci nie spadnie, gdy zajrzysz do manuala.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.