Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetla kod php na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PHParse
Tego jeszcze nie widziałem. To nie pierwszy kod php jaki piszę, ale jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi się wyświetlał kod php na stronie. http://www.marcinswiostek.com/home.php?lang=pl Nie mam pojęcia, gdzie jest błąd. Projektuję nową stronę. Stara ma prawie taki sam skrypt i działa. Pomocy?!
[Nie załączam skrptu, bo go - niestety - widać...]
strife
Wyglądało by na to że wina stoi po stronie serwera, napisz e-mail do hostingu gdzie masz umieszczoną tą stronę czy mają obsługę php, bądź co się stało że nagle przestała działać. Stwórz plik phpinfo.php o treści:
  1. <?php
  2. ?>

I odpal go i zobacz co się wyświetla, jeżeli dostaniesz kod php to oznacza to że coś jest nie tak. Napisz im maila i czekaj na odpowiedź.

Pozdrawiam.
PHParse
phpinfo.php nie wyświetla kodu, jest ok. Tak samo jak stara strona: jak ją wrzucam na serwer to działa jak trzeba. A nowa nie. Może kodowanie (Unicode) coś tu ma do rzeczy? Ustawienia php na serwerze są też ok.
nickers
kiedys tez to mialem smile.gif

jak zauwazlem pliki z kodem php nie powinny byc kodowane niczym co wykorzystuje wiecej niz 1 bajt na znak smile.gif inaczej interpreter szaleje i uznaje, ze tam nic nie ma :]

zmien kodowanie pliku i sprawdz czy zadziala

-------
edit:
aaa, zapomnialem: polecam OPT albo SMARTY winksmiley.jpg
PHParse
Tylko na jakie. Na ANSI to w ogóle cuda wyświetla (zresztą na UTF-8 też).

Aha. Jeszcze jedna ciekawostka: w <head> wyświetla kod, a w <body> w ogóle. blinksmiley.gif
nickers
w body tez pokazuje kod:

1. <?php echo BODY_MENU; ?>
winksmiley.jpg

moje problemy skonczyly sie jak przeszedlem na smarty, ale to juz kwestia gustu.

wlasnie sprawdzilem ten kod na moim serwerze i po przejsciu na utf-8 dziala. to pewnie kwestia wersji

mam tylko nadzieje, ze nie namieszam, bo specjalista nie jestem smile.gif
PHParse
UTF-8 działa Rkingsmiley.png Dzięki, nickers. Oprócz tego, to w Firefoxie miałem namieszane... withstupidsmiley.gif
1010
Cytat
Oprócz tego, to w Firefoxie miałem namieszane...

Ustawienia przeglądarki nie mają nic do rzeczy.

Często też problemem jest złe rozszerzenie pliku, np. *.html
jarrod
Cytat(1010 @ 23.10.2006, 19:18:54 ) *
Ustawienia przeglądarki nie mają nic do rzeczy.

Często też problemem jest złe rozszerzenie pliku, np. *.html

Mam serwis na który jest w całości zrobiony na php ale każdy link kończy się na *.html i jeszcze nidgy mi się takie coś nie zdażyło (z tego powodu).

Już nie pamiętam ale gdy kiedyś ustawiłem nieprawidłowe kodowanie w edytorze to takie coś mi się pojawiło. Jeśli masz taką opcję i chcesz używać UTF-8 to używaj UTF-8 z sygnaturą.
Ja osobiście wolę ANSI. Co prawda wymagało to zainstalowanie układu klawiatury ISO ale to nie jest problem a później nie masz problemów winksmiley.jpg
1010
Cytat
Mam serwis na który jest w całości zrobiony na php ale każdy link kończy się na *.html i jeszcze nidgy mi się takie coś nie zdażyło (z tego powodu).

Korzystasz najprawdopodobniej z mod_rewrite i te pliki tylko z zewnatrz wyglądają jako *.html
PHParse
Jak to ustawienia przeglądarki nie mają nic do rzeczy. To spróbuj stronę z kodowaniem UTF-8 wyświetlić jako UTF-16. Rozszerzenia były ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.