napisałem sobie skrypcik, który ma na obrazkach dodaać pewien napis wybraną przeze mnie czcionką, skrypt wygląda tak:
<?php $sciezka = "".$_GET['kat']."/".$_GET['obrazek'].""; $wgrywany = imagecreatefromjpeg("$sciezka"); $nowy = imagecreatetruecolor($szerokosc, $wysokosc); imagecopyresampled($nowy, $wgrywany, 0, 0, 0, 0, $szerokosc, $wysokosc, $szerokosc, $wysokosc); $bialy=ImageColorAllocate($nowy,255,255,255); // wgranie koloru białego $szerokosc_napisu = $szerokosc - 130; $wysokosc_napisu = $wysokosc - 20; $font = 'alsscrp'; imagettftext($nowy, 10, 0, $szerokosc_napisu, $wysokosc_napisu, $bialy, $font, "www.MojaStrona.pl"); imagejpeg($nowy,"", 80); ImageDestroy($nowy); ImageDestroy($wgrywany); ?>
i wyskakuje mi błąd:
Fatal error: Call to undefined function imagettftext() in /home/jagmar/domains/dobrywyglad.com/public_html/hobby/sygnaturka.php on line 15
jaka jest przyczyna tego ? biblioteka gd jest wgrana na serwer i np. funkcja imagestring (żeby dodać napis w standardowej czcince) chodzi bez problemu, a gdy użyje imagettftext to wyskakuje mi właśnie taki błąd :/
edit:
dobra już wiem - nie mam zainstalowanej biblioteki FreeType :/