Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obsługa błędów w aplikacji bazodanowej
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
wagr
Mam aplikację bazodanową pod tytułem "przychodnia zdrowia"(baza jest zrobiona w MS SQL server 2000 a interfejs graficzny do niej w delphi7) i muszę do niej napisać system rejestrujący i monitorujący błędy oprogramowania(obsługa błędów)exclamation.gif! Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić?questionmark.gif? Z góry wielkie dzięki!!!!!!!!
jastu
Odgrzewam kotleta ! Szukałem informacji na temat funkcji w php której mógłbym użyć do wyłapywania błędów (jak np. mysql_error()) i bez efektu ! Pomocy ! sad.gif
ghash
Kolejny brak w mssql... Nie ma tutaj takiego czegoś jak error...
Jest za to funkcja mssql_get_last_message, ale nie zwraca ona błędów...
Lepiej jest chyba zrobić coś na poniższej zasadzie...

$zapytanie = mssql_query ("pytanie","polaczenie");

if (!$zapytanie) {echo "Nie mozna wykonac zadania"; exit;}

exit - zatrzymuje wykonanie daleszego skryptu...
Ja częsciej wykorzystuję coś poniższego:

if (!$zapytanie) {echo "Nie mozna wykonac zadania"; $error = "tak";}

Dzięki temu mogę potem każdy blok sktyptu zaczynać:

if ($error !== "tak") {dalsze wynkonywanie skryptu} else {exit;}
Zbłąkany
ghash pierdolisz głupoty, jak mało kto. Nawet w podręczniku do php jest napisane, jak złapać kod błędu i wyciągnąć tą informację dry.gif .
cadavre
Cytat(ghash @ 20.12.2006, 09:19:13 ) *
Kolejny brak w mssql... Nie ma tutaj takiego czegoś jak error... Jest za to funkcja mssql_get_last_message, ale nie zwraca ona błędów...

Jeśli już o tym wspominasz to jest też http://pl.php.net/manual/pl/function.mssql-get-last-message.php" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
ghash
Cytat(Zbłąkany @ 20.12.2006, 18:56:24 ) *
ghash pierdolisz głupoty, jak mało kto. Nawet w podręczniku do php jest napisane, jak złapać kod błędu i wyciągnąć tą informację dry.gif .

To znaczy, że MSSQL ma coś podobnego do mysql_error - czyli wyświetlenie dokładnie wiadomości o błędzie który powstał wysłanym query? I jest to ta funkcja mssql_last_message?
Tak gwoli spójności...
Zbłąkany
Niestety nie jest to tak różowe jakbyś chciał, ale możesz sobie zwrócić kod błędu i sprawdzić do czego on się odnosi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.