Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drukowanie formularza...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
alex19
Potrzebuje w mojej aplikacji dorobic funkcje wydruku danych na gotowych juz formularzach. Dane beda pobierane poczesci z bazy, a poczesci wpisywane recznie, ale to w sumie nie ma znaczenia.
Zastanawiam sie jak to rozwiazac zeby bylo dobrze. Najpierw na mysl przyszlo mi generowanie odpowiednio spreparowanego pdf'a i wtedy reczne drukowanie tych plikow przez pracownikow.
W sumie to rozwiazanie jest jedynym ktore mi przyszlo go glowy, ale po przemysleniu nie jest ono chyba najlepsze sad.gif.
Serwer bedzie stal w firmie i tam tez bedzie chodzila aplikacja, maja sieciowe drukarki i zastanawiam sie czy nie dalo by sie tego jakos lepiej roziazac bez geneowania pdf'ow. Tylko jak?
Podkreslam ze to nie bedzie wydruk formularza ( <form> ) tylko zadruk papierowego formularza danymi z bazy, wiec trzeba bedzie jakos policzyc gdzie co ma zostac wydrukowane.
erix
Hmm, a jaki masz problem wygenerować zwyczajny dokument XHTML? Przecież jeśli ma to pracownik drukować, to nie będzie stanowiło dlań żadnego problemu.

Ale jeśli Ci chodzi o drukowanie bezpośrednio z serwera:
http://pl2.php.net/manual/pl/ref.printer.php

To rozszerzenie jest dla Windows, ale w komentarzach userów jest podana gotowa funkcja dla Pingwinków winksmiley.jpg
alex19
Cytat(erix @ 28.10.2006, 19:02:24 ) *
Hmm, a jaki masz problem wygenerować zwyczajny dokument XHTML? Przecież jeśli ma to pracownik drukować, to nie będzie stanowiło dlań żadnego problemu.

No tak, ale chodzi o to ze dane pobrane z bazy i maja zostac wydrukowane na gotowym juz druku. Poprostu ma on zostac wypelniony, a zby to zrobic trzeba dokladnie policzyc gdzie co ma zostac wydrukowane. No i wlasnie sie zastanawiam jak to najlepiej rozwiazac. Czy jeste jakas inna mozliwosc poza pdf'em??
Cytat
Ale jeśli Ci chodzi o drukowanie bezpośrednio z serwera:
http://pl2.php.net/manual/pl/ref.printer.php

To rozszerzenie jest dla Windows, ale w komentarzach userów jest podana gotowa funkcja dla Pingwinków winksmiley.jpg

To sie napewno przyda smile.gif
erix
No, najlepiej by było PDF-em, ale czy nie mógłbyś zwyczajnie zrobić sobie jakiegoś szablonu w XHTML-u i wstawiać w odpowiednie miejsca danych? Np. Allegro tak robi.
alex19
Hmmm.... tak by bylo latwiej tylko nie za bardzo wiem jak taki szblon mialby wygladac i jak do drukowac zeby sie nie drukowalo jako strona html(naglowek i stopka z adresem). Nie jeszcze pojawia sie pytanie czy oby nie bedzie za duzo zabawy z ustawianiem pol do wypelniania?
erix
Cytat
naglowek i stopka z adresem

No, to już jest mały problem...

Cytat
Nie jeszcze pojawia sie pytanie czy oby nie bedzie za duzo zabawy z ustawianiem pol do wypelniania?

Raz się pomęczysz, potem będzie spokój winksmiley.jpg
alex19
Cytat(erix @ 28.10.2006, 20:00:38 ) *
No, to już jest mały problem...
Raz się pomęczysz, potem będzie spokój winksmiley.jpg

Jak sie nie da pozbyc naglowka i stopki to odpada :/

A czy przy generowniu pdf'a da sie skorzystac z jakiegos szablonu? Chodzi mi o to zeby nie generowac za kazdym razem nowego pliku, a tylko wypelniac danymi?? Czy to sie da zrobic czy nie ma to najmniejszego sensu??

Przyjzalem sie blizej tej serii funkcji print i widze ze one pozwalaja na tworzenie dokumentu praktycznie pixel po pixelu. Nie widzialem jednak tam zadnej mozliwosci drukowania istniejacych juz plikow. Jak wydrukowac np plik pdf?
erix
Ja bym tu poszedł w kierunku plików PostScriptowych. Przecież we współczesnych drukarkach, to możesz wysłać taki plik bezpośrednio do drukarki i z edycją nie jest ciężko. PDF jest produkowany właśnie na ich bazie.
alex19
Hmmm.... a mozesz mi powiedziec cos wiecej na ten temat??
erix
Np. GhostScript.
alex19
Mowisz o tym http://en.wikipedia.org/wiki/Ghostscript questionmark.gif
Jak to sie ma do mojego problemu? rolleyes.gif
erix
GhostScript jest do m.in. edycji plików PS (zresztą, masz tam napisane)...

Jeśli się dobrze pobawisz, to osiągniesz to, co Ci trzeba. winksmiley.jpg
alex19
Hmmm cos nie za bardzo kumam sad.gif
Jak to sie ma do mojego generowania pliku(pdf lub innego) przez php i drukowania go rowniez przez php na drukarce sieciowej?
erix
Że jak sobie coś przekonwertujesz (np. PDF-a) do (E)PS-a, to będziesz mógł wysłać go do druku...
alex19
Aaaaaaaaaa to nie mozna bylo tak od razu biggrin.gif

Przyznaje sie bez bicia ze jeszcze sobie teog nie sciagnalem, ale czy z poziomu php da sie dokonac konwersji? Jak to potem wyslac na drukarke? Przegladajac funkcje z serii print nie zauwazylem opcji wysylania pliku do drukarki sad.gif
erix
Jak masz GhostScripta, to podejrzewam, że na 99% uda Ci się przekonwertować plik z poziomu konsoli do PS-a. Domniemam, że będziesz odpalał to na Linuxie, to przyda Ci się funkcja umieszczona w pierwszym komentarzu u góry. Przejrzyj, jakie parametry ma lpt (przełącznikiem --help).

Jeśli pod Windows, to szczerze mówiąc - za bardzo nie wiem, ale z tego, co pamiętam, to kopiowało się do jakiegoś urządzenia oznaczającego drukarkę.

A i funkcje z grupy print działają tylko pod Win32.
alex19
Narazie bedzie to chodzilo na windowsach, a potem to nie wiem.
Czyli w sumie mam wygenerowac sobie plik pdf taki jak potrzebuje, przekonwertowac go na postscript(z lini komend) i skopiowac na drukarke(z lini komend czyli funkcja system)?

Jezeli mam to tak zrobic to wydaje mi sie ze nie trzeba konwetowac na postscript, bo plik pdf chyba i tak da sie nromalnie skopiowac na drukarke i powinien sie wydrukowac.

A co z samym generowanie pdf'a? Poprostu generowac za kazdym razem caly dokument czy kombinowac z jakimis szablonami?
erix
Wiesz, PDF jest generowany na podstawie PS-a. PDF, to trochę inny format i procesor w drukarce go raczej nie łyknie (w przeciwieństwie do PS-a).

Przyjrzyj się temu: http://www.lerup.com/printfile/
alex19
Juz rozumiem o co chodzi smile.gif

Probowalem znalezc cos na temat szblonow pdf, ale nic konkrentego nie zlalazlem. Jak tego uzywac?? Gdzie mozna poczytac cos konkretnego w temacie?
Wydaje mi sie ze to bedzie dobry pomysl, bo w przypadku zmiany drukow bedzie bardzo latwo to poprwaic.
erix
Yyy, a nie wystarczyłoby generowanie PDF-ów w php? Jeśli już tak bardzo Ci na nich zależy, to IMHO byłby najlepszy sposób.
alex19
Wystarczyc wystarczy. Jednak dobrze by bylo gdyby mozna bylo odseparowac calkowicie kod generujacy plik od samego jego wygladu. Jesli samo ustawienie pol znajdzie sie w szablonie, bedzie bardzo latwo cos poprawic gdyby zmienilo sie cos w druku i nagle okaze sie ze trzeba cos przesunac.

A co do samych pdf'ow to wcale mi na tym nie zalezy, ale nic konkretniejszego narazie nikt mi nie zaproponowal.
erix
Hmm, to utwórz jakiś szablon, PDF-a np. Scribusem. Potem go wyedytuj przez skrypt pobierając pozycję jakiegoś znacznika i zmień w nim tekst.

W manualu znalazłem coś takiego: PDF_open_pdi" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
Sądze, że możnaby tą drogą pójść.
alex19
No nie wiele mowi ten opis w manualu sad.gif

Cos pokombinuje jutro sam, a moze do tego czasu ktos bedzie mial jakis pomysl jakby tu zastosowac i uzywac szablonu.
1010
Ja bym to zrobił jednak zwykłym plikiem XHTML... Dobry kod i stworzysz sobie idealnie jak to ma wyglądać i będziesz ładnie wypełniał danymi...

A co do nagłówka i stopki to idzie to wywalić w Ustawieniach strony...
alex19
No a jak wywalic naglowek i stopke??
1010
Ustawienia strony - > zakładka Marginesy oraz nagłówek i stopka -> w nagłówku i stopce ustawiasz wszędzie brak...

Tak przynajmniej jest w firefoxie...

Nie wiem jak w IE
alex19
Uuuuu.... tylko tak sie da? To odpada bo trzeba by recznie konfigurowac niewiadomo ile komputerow.
Narazie zostaje przy koncepcji w pdf'em smile.gif
1010
Raz konfigurujesz i masz spokoj...
alex19
No tak, ale to sie moze zmieniac. Jakas reinstalka czy co, nowe kompy i beda sie robily problemy. Ja jestem odpowiedzilny tylko za system i nie chce sobie robic dodatkowych problemow.
erix
"Mówię" Ci, skorzystaj z PS-a. Tam wszystko jest w miarę czytelne.

Wczoraj przeglądałem SourceForge'a i widziałem jakiś skrypt wykorzystujący replacing w PS-ie.
alex19
No to napisz mi w takim razie kro po kroku co i jak mam zrobic zeby wygenerowac odpowiedni plik i go wydrukowac. Nie wiem o co ci dokladnie chodzi. Ja umiem tylko wygenerowac pdf'a :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.