alex19
27.10.2006, 22:27:39
Potrzebuje w mojej aplikacji dorobic funkcje wydruku danych na gotowych juz formularzach. Dane beda pobierane poczesci z bazy, a poczesci wpisywane recznie, ale to w sumie nie ma znaczenia.
Zastanawiam sie jak to rozwiazac zeby bylo dobrze. Najpierw na mysl przyszlo mi generowanie odpowiednio spreparowanego pdf'a i wtedy reczne drukowanie tych plikow przez pracownikow.
W sumie to rozwiazanie jest jedynym ktore mi przyszlo go glowy, ale po przemysleniu nie jest ono chyba najlepsze

.
Serwer bedzie stal w firmie i tam tez bedzie chodzila aplikacja, maja sieciowe drukarki i zastanawiam sie czy nie dalo by sie tego jakos lepiej roziazac bez geneowania pdf'ow. Tylko jak?
Podkreslam ze to nie bedzie wydruk formularza ( <form> ) tylko zadruk papierowego formularza danymi z bazy, wiec trzeba bedzie jakos policzyc gdzie co ma zostac wydrukowane.
erix
28.10.2006, 18:02:24
Hmm, a jaki masz problem wygenerować zwyczajny dokument XHTML? Przecież jeśli ma to pracownik drukować, to nie będzie stanowiło dlań żadnego problemu.
Ale jeśli Ci chodzi o drukowanie bezpośrednio z serwera:
http://pl2.php.net/manual/pl/ref.printer.phpTo rozszerzenie jest dla Windows, ale w komentarzach userów jest podana gotowa funkcja dla Pingwinków
alex19
28.10.2006, 18:22:51
Cytat(erix @ 28.10.2006, 19:02:24 )

Hmm, a jaki masz problem wygenerować zwyczajny dokument XHTML? Przecież jeśli ma to pracownik drukować, to nie będzie stanowiło dlań żadnego problemu.
No tak, ale chodzi o to ze dane pobrane z bazy i maja zostac wydrukowane na gotowym juz druku. Poprostu ma on zostac wypelniony, a zby to zrobic trzeba dokladnie policzyc gdzie co ma zostac wydrukowane. No i wlasnie sie zastanawiam jak to najlepiej rozwiazac. Czy jeste jakas inna mozliwosc poza pdf'em??
Cytat
Ale jeśli Ci chodzi o drukowanie bezpośrednio z serwera:
http://pl2.php.net/manual/pl/ref.printer.phpTo rozszerzenie jest dla Windows, ale w komentarzach userów jest podana gotowa funkcja dla Pingwinków

To sie napewno przyda
erix
28.10.2006, 18:30:07
No, najlepiej by było PDF-em, ale czy nie mógłbyś zwyczajnie zrobić sobie jakiegoś szablonu w XHTML-u i wstawiać w odpowiednie miejsca danych? Np. Allegro tak robi.
alex19
28.10.2006, 18:37:32
Hmmm.... tak by bylo latwiej tylko nie za bardzo wiem jak taki szblon mialby wygladac i jak do drukowac zeby sie nie drukowalo jako strona html(naglowek i stopka z adresem). Nie jeszcze pojawia sie pytanie czy oby nie bedzie za duzo zabawy z ustawianiem pol do wypelniania?
erix
28.10.2006, 19:00:38
Cytat
naglowek i stopka z adresem
No, to już jest mały problem...
Cytat
Nie jeszcze pojawia sie pytanie czy oby nie bedzie za duzo zabawy z ustawianiem pol do wypelniania?
Raz się pomęczysz, potem będzie spokój
alex19
28.10.2006, 19:08:33
Cytat(erix @ 28.10.2006, 20:00:38 )

No, to już jest mały problem...
Raz się pomęczysz, potem będzie spokój

Jak sie nie da pozbyc naglowka i stopki to odpada :/
A czy przy generowniu pdf'a da sie skorzystac z jakiegos szablonu? Chodzi mi o to zeby nie generowac za kazdym razem nowego pliku, a tylko wypelniac danymi?? Czy to sie da zrobic czy nie ma to najmniejszego sensu??
Przyjzalem sie blizej tej serii funkcji print i widze ze one pozwalaja na tworzenie dokumentu praktycznie pixel po pixelu. Nie widzialem jednak tam zadnej mozliwosci drukowania istniejacych juz plikow. Jak wydrukowac np plik pdf?
erix
28.10.2006, 19:47:53
Ja bym tu poszedł w kierunku plików PostScriptowych. Przecież we współczesnych drukarkach, to możesz wysłać taki plik bezpośrednio do drukarki i z edycją nie jest ciężko. PDF jest produkowany właśnie na ich bazie.
alex19
28.10.2006, 19:50:58
Hmmm.... a mozesz mi powiedziec cos wiecej na ten temat??
erix
28.10.2006, 20:25:46
Np. GhostScript.
alex19
28.10.2006, 21:01:59
Mowisz o tym
http://en.wikipedia.org/wiki/Ghostscript 
Jak to sie ma do mojego problemu?
erix
28.10.2006, 21:48:27
GhostScript jest do m.in. edycji plików PS (zresztą, masz tam napisane)...
Jeśli się dobrze pobawisz, to osiągniesz to, co Ci trzeba.
alex19
28.10.2006, 21:55:20
Hmmm cos nie za bardzo kumam
Jak to sie ma do mojego generowania pliku(pdf lub innego) przez php i drukowania go rowniez przez php na drukarce sieciowej?
erix
28.10.2006, 22:04:17
Że jak sobie coś przekonwertujesz (np. PDF-a) do (E)PS-a, to będziesz mógł wysłać go do druku...
alex19
28.10.2006, 22:08:24
Aaaaaaaaaa to nie mozna bylo tak od razu
Przyznaje sie bez bicia ze jeszcze sobie teog nie sciagnalem, ale czy z poziomu php da sie dokonac konwersji? Jak to potem wyslac na drukarke? Przegladajac funkcje z serii print nie zauwazylem opcji wysylania pliku do drukarki
erix
28.10.2006, 22:14:07
Jak masz GhostScripta, to podejrzewam, że na 99% uda Ci się przekonwertować plik z poziomu konsoli do PS-a. Domniemam, że będziesz odpalał to na Linuxie, to przyda Ci się funkcja umieszczona w pierwszym komentarzu u góry. Przejrzyj, jakie parametry ma lpt (przełącznikiem --help).
Jeśli pod Windows, to szczerze mówiąc - za bardzo nie wiem, ale z tego, co pamiętam, to kopiowało się do jakiegoś urządzenia oznaczającego drukarkę.
A i funkcje z grupy print działają tylko pod Win32.
alex19
28.10.2006, 22:23:24
Narazie bedzie to chodzilo na windowsach, a potem to nie wiem.
Czyli w sumie mam wygenerowac sobie plik pdf taki jak potrzebuje, przekonwertowac go na postscript(z lini komend) i skopiowac na drukarke(z lini komend czyli funkcja system)?
Jezeli mam to tak zrobic to wydaje mi sie ze nie trzeba konwetowac na postscript, bo plik pdf chyba i tak da sie nromalnie skopiowac na drukarke i powinien sie wydrukowac.
A co z samym generowanie pdf'a? Poprostu generowac za kazdym razem caly dokument czy kombinowac z jakimis szablonami?
erix
28.10.2006, 23:07:37
Wiesz, PDF jest generowany na podstawie PS-a. PDF, to trochę inny format i procesor w drukarce go raczej nie łyknie (w przeciwieństwie do PS-a).
Przyjrzyj się temu:
http://www.lerup.com/printfile/
alex19
28.10.2006, 23:25:01
Juz rozumiem o co chodzi

Probowalem znalezc cos na temat szblonow pdf, ale nic konkrentego nie zlalazlem. Jak tego uzywac?? Gdzie mozna poczytac cos konkretnego w temacie?
Wydaje mi sie ze to bedzie dobry pomysl, bo w przypadku zmiany drukow bedzie bardzo latwo to poprwaic.
erix
28.10.2006, 23:53:03
Yyy, a nie wystarczyłoby generowanie PDF-ów w php? Jeśli już tak bardzo Ci na nich zależy, to IMHO byłby najlepszy sposób.
alex19
28.10.2006, 23:58:58
Wystarczyc wystarczy. Jednak dobrze by bylo gdyby mozna bylo odseparowac calkowicie kod generujacy plik od samego jego wygladu. Jesli samo ustawienie pol znajdzie sie w szablonie, bedzie bardzo latwo cos poprawic gdyby zmienilo sie cos w druku i nagle okaze sie ze trzeba cos przesunac.
A co do samych pdf'ow to wcale mi na tym nie zalezy, ale nic konkretniejszego narazie nikt mi nie zaproponowal.
erix
29.10.2006, 00:07:10
Hmm, to utwórz jakiś szablon, PDF-a np. Scribusem. Potem go wyedytuj przez skrypt pobierając pozycję jakiegoś znacznika i zmień w nim tekst.
W manualu znalazłem coś takiego:
PDF_open_pdi" title="Zobacz w manualu php" target="_manualSądze, że możnaby tą drogą pójść.
alex19
29.10.2006, 00:12:26
No nie wiele mowi ten opis w manualu
Cos pokombinuje jutro sam, a moze do tego czasu ktos bedzie mial jakis pomysl jakby tu zastosowac i uzywac szablonu.
1010
29.10.2006, 18:51:38
Ja bym to zrobił jednak zwykłym plikiem XHTML... Dobry kod i stworzysz sobie idealnie jak to ma wyglądać i będziesz ładnie wypełniał danymi...
A co do nagłówka i stopki to idzie to wywalić w Ustawieniach strony...
alex19
29.10.2006, 18:54:38
No a jak wywalic naglowek i stopke??
1010
29.10.2006, 19:01:40
Ustawienia strony - > zakładka Marginesy oraz nagłówek i stopka -> w nagłówku i stopce ustawiasz wszędzie brak...
Tak przynajmniej jest w firefoxie...
Nie wiem jak w IE
alex19
29.10.2006, 19:05:29
Uuuuu.... tylko tak sie da? To odpada bo trzeba by recznie konfigurowac niewiadomo ile komputerow.
Narazie zostaje przy koncepcji w pdf'em
1010
29.10.2006, 19:11:36
Raz konfigurujesz i masz spokoj...
alex19
29.10.2006, 19:15:11
No tak, ale to sie moze zmieniac. Jakas reinstalka czy co, nowe kompy i beda sie robily problemy. Ja jestem odpowiedzilny tylko za system i nie chce sobie robic dodatkowych problemow.
erix
30.10.2006, 09:30:52
"Mówię" Ci, skorzystaj z PS-a. Tam wszystko jest w miarę czytelne.
Wczoraj przeglądałem SourceForge'a i widziałem jakiś skrypt wykorzystujący replacing w PS-ie.
alex19
30.10.2006, 16:16:50
No to napisz mi w takim razie kro po kroku co i jak mam zrobic zeby wygenerowac odpowiedni plik i go wydrukowac. Nie wiem o co ci dokladnie chodzi. Ja umiem tylko wygenerowac pdf'a :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.