Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dual
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
Blackhole
Aby uzyskać aktualną datę wykonuje się zapytanie
  1. SELECT SYSDATE FROM dual;
Można też uzyskać znacznik czasu:
  1. SELECT SYSTIMESTAMP FROM dual;
Jednak, gdy wykona się
  1. SELECT * FROM dual;
otrzymuje się:
Cytat
DUM
X
Opis tabeli dual wygląda tak:
Kod
Nazwa | Wartość NULL? | Typ
DUMMY |               | VARCHAR2(1)
Podobno dual tworzone jest z data dictionary.
Może ktoś coś więcej na ten temat powiedzieć?

------
EDIT:
Już coś wiem.
Ale jak sprawdzić, jakie informacje można uzystać z tej tabeli?
Synaps
Tabela "dual" jest w wielkim uproszczeniu tabelką pomocniczą - jedna kolumna , jeden rekord. Korzystając z duala zawsze masz tą wiedze, tak jak i optymalizator. Można ją wykorzystywać w momencie gdy chcesz z poziomu samego SQL'a wyciągnąć trochę danych z samego Oracle'a - takie info jak właśnie data, godzina lub np. wykonać jakąś operacje matematyczną. Dual przychodzi też z pomocą gdy chcesz wyciągnąć następna wartość z sekwencji lub wyświetlić wynik jaki zwróci funkcja PL/SQL.

Cytat
Podobno dual tworzone jest z data dictionary.
Może ktoś coś więcej na ten temat powiedzieć?

Dual jest częścią data dictionary, dlatego że jest w schema SYS'a. Na pewno nie jest ona tworzona z dd ;-)
Blackhole
Ok. A o co można zapytać tę tabelę? Skąd wiadomo, że można uzyskać z niej datę, a czegoś innego np. nie można?
KILIUSZKIN
Cytat(Blackhole @ 6.11.2006, 10:36:42 ) *
Ok. A o co można zapytać tę tabelę? Skąd wiadomo, że można uzyskać z niej datę, a czegoś innego np. nie można?

Synaps dał już Ci wyczerpującą odpowiedź na Twoje Pytanie, ale przeczytaj jeszcze to

dual
Blackhole
To już czytałem.
Chodziło mi o to, skąd mogę uzyskać informację, iż tabelę dual mogę zapytać o SYSDATE, a gdybym zapytał o DATE, byłby błąd. Dotąd nie znam odpowiedzi blink.gif
Luciano
tak naprawde tabeli DUAL nie pytasz o nic smile.gif to jest DUMMY TABLE czyli taka.. atrapa w ktorej nic nie ma biggrin.gif
Istnieje ona ze wzgledu na skladnie ORACLA. Np. w MYSQLu mozesz napisac

1. SELECT 1,2,3

Co zwroci ci naturalnie 1,2,3

Tak samo mozesz odwolywac sie do funkcji (ktora min. jest sysdate)

W oraclu skladnia ta jest niepoprawna. Po SELECT zawsze musi byc FROM.
Mozesz napisac SELECT 1,2,3,jakasfunkcja() FROM istniejaca_tabela i zadziala.
Ale po co obciazac baze skoro mamy tabele pomocnicza... atrape tabeli jaka jest DUAL.

Dajesz SELECT 1,2,3,jakasfunkcja() FROM DUAL i za dosc uczyniasz poprawnosci skladni ORACLE.
Blackhole
Ok, rozumiem. Ale nadal nie wiem tego, o co pytałem tutaj:
Cytat(Blackhole @ 7.11.2006, 17:30:13 ) *
Chodziło mi o to, skąd mogę uzyskać informację, iż tabelę dual mogę zapytać o SYSDATE, a gdybym zapytał o DATE, byłby błąd. Dotąd nie znam odpowiedzi blink.gif
Bo przecież nie zadziała mi:
  1. SELECT czas_w_bazie_danych FROM dual;
tylko musi to być "SYSDATE". Chciałbym poznać wszystkie "rzeczy", o które mogę zapytać tabelę dual.
Luciano
jednak nie rozumiesz

1. SELECT sysdate FROM dual

nie pyta o nic tabeli dual. tabela jest pusta o ile w ogole istnieje... jest to zapis dla poprawnosci skladni i tyle koniec kropka. chce poznac funkcje jakie oferuje oracle to zapytaj google bo jest ich mnustwo a sysdate jest ejdna z nich.
Blackhole
Ok, teraz już rozumiem thumbsupsmileyanim.gif cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.